x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nouă sute de salariaţi ai Regionalei CFR Craiova vor fi disponibilizaţi

Nouă sute de salariaţi ai Regionalei CFR Craiova vor fi disponibilizaţi

30 Ian 2010   •   00:00

Nouă sute de salariaţi din cadrul Regionalei CFR Craiova vor fi disponibilizaţi începând cu 1 martie, o treime dintre aceştia fiind din judeţul Dolj.



Preşedintele Uniunii Teritoriale a Sindicatelor Mişcare - Comercial din Regionala CFR (UTMSC) Craiova, Gheorghe Frăţică, a declarat că primele disponibilizări vor fi făcute începând cu 1 martie. Listele care conţin numele persoanelor care vor fi concediate au fost întocmite de conducerea administrativă a Regionalei, fără să se consulte cu liderii sindicali. Potrivit acestuia, angajaţii de la Exploatare nu vor fi afectaţi de disponibilizări. "La Călători este o situaţie mai bună pentru că din Dolj nu vor pleca decât 100 de oameni, iar de la Infrastructură cifra va fi, de asemenea, mai mică. De la Exploatare nu va pleca nimeni pentru că este nevoie de ei. Mă refer la impiegat, operatori, electromecanici, liniori. Vor pleca numai din personalul tesa", a afirmat liderul sindical. Gheorghe Frăţică susţine că primii angajaţi disponibilizaţi vor fi cei de la CFR Marfă, începând cu 1 martie, fiind urmaţi de cei de la CFR Călători, la 1 aprilie.


Regionala CFR Craiova este una dintre cele mai mari din ţară, acoperind opt judeţe - Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Sibiu Societăţile de stat din sectorul feroviar vor concedia 10.342 de angajaţi în acest an, începând cu 1 martie. Cei mai mulţi disponibilizaţi, respectiv 6.380 de persoane, vor fi la CFR Marfă. Persoanele care vor fi disponibilizate din sistemul feroviar vor primi în momentul disponibilizării, pe lângă ajutorul de şomaj, şi o sumă care va fi de două ori mai mare decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea.


Persoanele disponibilizate vor primi şi un venit lunar de completare, după încheierea perioadei de şomaj, dacă în acest interval nu şi-au găsit un nou loc de muncă, conform unei ordonanţe aprobate, vineri, de Guvern. Potrivit proiectului iniţiat de Ministerul Transporturilor, venitul de completare va fi acordat pe o perioadă de 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă de până la 15 ani, 13 luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă între 15 şi 25 de ani şi 15 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de peste 25 de ani. Venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică (INS), şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.

×
Subiecte în articol: economic