x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OPEC nu intervine pentru a opri ieftinirea petrolui. Plafonul de producţie rămâne neschimbat

OPEC nu intervine pentru a opri ieftinirea petrolui. Plafonul de producţie rămâne neschimbat

de Vali Blanaru    |    27 Noi 2014   •   18:42
OPEC nu intervine pentru a opri ieftinirea petrolui. Plafonul de producţie rămâne neschimbat

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să menţină plafonul oficial de producţie la 30 de milioane de barili pe zi, a anunţat ministrul Petrolului din Kuweit, Ali Saleh al-Omair, transmite Reuters.

"Nicio schimbare", a afirmat Ali Saleh al-Omair, după o reuniune tensionată, care a durat peste cinci ore. Oficialul a susţinut că OPEC va trebui să accepte orice preţ stabilit de piaţă pentru ţiţei, chiar dacă barilul va fi la 60, 80 sau 100 de dolari. Cotaţia barilului de ţiţei se va situa la 65-70 de dolari, a estimat joi ministrul irakian an Petrolului, Adel Abdel Mehdi.

Cotaţie şoc: 71,5 dolari/baril
În ultimele cinci luni, preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu aproape 25%. După anunţarea deciziei OPEC, la bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a scăzut la 74,36 dolari, cel mai redus nivel din august 2010. Ulterior, s-a redresat uşor, ajungând la 75,25 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna ianuarie a scăzut cu 2,19 dolari, ajungând la 71,50 dolari. 

Decizia afectează dezvoltarea proiectelor din SUA
Un război al preţurilor ar putea face necompetitive unele proiecte de exploatare a şisturilor bituminoase, din cauza costurilor ridicate de producţie, atenuând presiunile asupra OPEC pe termen lung. În timp ce unele state membre au declarat că ar dori ca OPEC să-şi reducă producţia, cel mai important membru al Organizaţiei, Arabia Saudită, nu este în favoarea unei diminuări, dând naştere la speculaţii că este mai interesată în păstrarea cotei de piaţă decât în stabilizarea preţurilor.

"Credem că Arabia Saudită susţine ideea ca pe termen scurt preţul ţiţeiului trebuie să rămână scăzut, cu un prag de 60 de dolari pe baril, pentru a avea mai multă stabilitate în anii următori, la un plafon de peste 80 de dolari. Cu alte cuvinte, ar fi în interesul OPEC să accepte preţurile mai scăzute pentru o perioadă, pentru a încetini proiectele din SUA", a apreciat analistul Olivier Jakob, de la Petromatrix.

Din decembrie 2011, OPEC menţine plafonul oficial de producţie la 30 de milioane de barili pe zi. Potrivit ultimului raport lunar al organizaţiei, cererea mondială pentru ţiţeiul OPEC va scădea anul viitor până la 29,20 milioane barili pe zi, cu aproape un milion de barili pe zi mai puţin decât produce în prezent cartelul. 

Rusia, lovită de decizia OPEC
Mult mai lovită de decizia OPEC va fi economia Rusiei care depinde de veniturile din exporturile de gaze naturale şi petrol. "Economia Rusiei poate suferi pierderi de ordinul a 40 miliarde de dolari (32 miliarde de euro) pe an din cauza sancţiunilor geopolitice şi 90-100 de miliarde de dolari (72-80 miliarde de euro) pe an din cauza scăderii cu 30% a preţului la petrol", declara la începutul săptămânii ministrul rus de finanţe Anton Siluanov citat de TASS.
În cel mai rău scenariu, în care preţul barilului de petrol va coborî până la 60 de dolari, este de aşteptat ca economia Rusiei să intre în recesiune a anunţat ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov.
Pentru evitarea pierderilor, Rusia a anunţat că ia in calcul reducerea producţiei de petrol.



×