x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ouăle s-au scumpit cu 8%

Ouăle s-au scumpit cu 8%

de Daniel Ionaşcu    |    12 Dec 2012   •   14:33
Ouăle s-au scumpit cu 8%

Ouăle sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în luna noiembrie, înregistrând o creştere a preţului de 8,07% faţă de luna anterioară, iar cel mai mult s-au ieftinit fructele şi conservele de fructe, unde s-a observat un minus de 1,6%, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). O scădere de 1,5% a fost consemnată în cazul combustibililor, iar în ceea ce priveşte serviciile s-au ieftinit chiriile, transportul aerian, abonamentele la telefon şi televiziune, fiecare cu sub 1%.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 4,56%, după ce în noiembrie preţurile de consum au crescut per total cu doar 0,04%, influenţate de scăderile înregistrate la mărfurile nealimentare şi servicii, potrivit datelor anunţate. “În luna noiembrie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,3%, iar cele ale mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au scăzut cu 0,1% pentru fiecare”, conform comunicatului INS.

Banca Naţională a României a revizuit în urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,2% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%.

BNR anticipează menţinerea inflaţiei în afara intervalului ţintit până în martie – aprilie anul viitor, pentru ca rata să revină în marjă din a doua parte a lui 2013. BNR ţinteşte pentru acest an încadrarea în intervalul 2%-4%, iar pentru anul viitor intrarea în banda de variaţie 1,5%-3,5%. (Daniel Ionaşcu)

 

×
Subiecte în articol: ouă scumpiri