x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie (P) De la mișcare la accesibilitate - O incursiune în tendințele moderne ale interfețelor web

(P) De la mișcare la accesibilitate - O incursiune în tendințele moderne ale interfețelor web

27 Sep 2023   •   11:12
(P) De la mișcare la accesibilitate - O incursiune în tendințele moderne ale interfețelor web
Sursa foto: Unsplash.com

În esență, modul în care utilizatorii interacționează cu site-urile web și aplicațiile mobile, interfețele web joacă un rol important în lumea de astăzi. Atunci când se angajează cu un serviciu online, primul lucru la care se uită un vizitator este designul acestuia și cât de intuitivă este navigarea.

În peisajul în continuă schimbare al serviciilor online, utilizatorii din ziua de azi au devenit mult mai exigenți în ceea ce privește designul și interfața, astfel încât dezvoltatorii lucrează din greu pentru a îmbunătăți experiența și satisfacția utilizatorilor. De la integrarea perfectă a interfeței de mișcare până la atractivitatea temelor întunecate care reduc tensiunea vizuală pe timp de noapte, există multe tendințe în dezvoltarea interfețelor web pe care le vom discuta mai jos în acest articol.

Motion UI pentru o interacțiune mai vie

Zilele în care paginile web afișau conținut static, cu accent pe text, sunt de mult apuse. În prezent, interfețele de mișcare care combină animația, elementele dinamice și tranzițiile au ajuns în prim-plan. Cu multe blocuri animate care dezvăluie informații suplimentare și cu o derulare lină care ghidează utilizatorul către conținutul vizat, motion UI este un stil de design care face jocul atât proprietarilor de servicii online, cât și al utilizatorilor finali. În epoca modernă, în care literalmente fiecare nișă populară este un mediu foarte competitiv, atenția utilizatorului este vizibil redusă, iar motion UI ajută la atragerea vizitatorilor prin direcționarea lor în canalul potrivit.

Modul întunecat

Introducând o temă întunecată în 2016, Twitter a fost aplicația care a lansat tendința modului întunecat în aplicații și servicii online. Fără îndoială plăcut din punct de vedere estetic, modul întunecat oferă, de asemenea, unele beneficii funcționale, cum ar fi reducerea oboselii ochilor pe timp de noapte și chiar o durată de viață mai lungă a bateriei dacă smartphone-ul are un ecran OLED. Deși popularitatea temei întunecate a atins punctul culminant în 2019, când Apple și Google au pus-o la dispoziție în sistemele lor de operare mobile, designerii continuă să valorifice potențialul acestei tehnici pentru a crea contrast și a conferi interfețelor un aspect mai rafinat și mai modern.

Micro-interacțiuni

În termeni simpli, micro-interacțiunile în interfețele web înseamnă să acorzi atenție fiecărui detaliu din fiecare element, fie că este vorba de sunetul unui click pe un buton sau de tranziția lină către un formular de abonare. Formând o legătură mai strânsă între utilizator și interfață, micro-interacțiunile oferă o experiență mai plăcută cu acțiuni foarte comune pe site-urile web și aplicațiile mobile. Prin reglarea fină, interfețele cu micro-interacțiuni oferă o experiență care îi face pe utilizatori să revină din nou și din nou.

Design responsiv

Odată cu recenta creștere explozivă a dispozitivelor mobile, designul responsiv este acum o piatră de temelie a interfețelor web moderne. De la site-urile de știri, bloguri și platforme de iGaming, cum ar fi https://frankcasino.ro/ro, până la resursele educaționale și portalurile web guvernamentale, designul responsiv îți permite să creezi site-uri web care funcționează bine pe orice dispozitiv. Tendința către designul responsiv în interfețele web a eliminat necesitatea unor site-uri mobile separate, care reprezentau o bătaie de cap pentru antreprenorii de internet, deoarece necesitau investiții suplimentare în dezvoltare și promovare.

Accesibilitate

Una dintre tendințele în materie de design etic, accesibilitatea este practica de dezvoltare a interfețelor web care oferă o interacțiune convenabilă cu site-urile web și aplicațiile mobile pentru persoanele cu dizabilități. De la text alt pentru imagini, text-to-speech și navigare cu ajutorul tastaturii până la considerente legate de contrastul culorilor, există multe caracteristici utile care oferă un acces mai ușor la conținutul digital pentru toată lumea. Pe măsură ce numărul persoanelor cu dizabilități care au acces la internet continuă să crească, importanța accesibilității ca tehnică de proiectare web va continua să crească. 

Gânduri de încheiere

Pe măsură ce tehnologia online evoluează, designerii se află adesea la răscrucea dintre creativitate și funcționalitate. Adoptând tendințele actuale, cei mai buni designeri de astăzi creează interfețe care rezonează cu majoritatea utilizatorilor. Pe măsură ce lumea designului web se schimbă într-un ritm rapid, viitorul ne rezervă multe elemente și tehnici noi care vor oferi experiențe digitale și mai frumoase și mai semnificative.

×