x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie (P) Inteligența Artificială – pro sau contra?

(P) Inteligența Artificială – pro sau contra?

16 Iun 2023   •   12:53
(P) Inteligența Artificială – pro sau contra?
Sursa foto: freepik.com

Inteligența Artificială câștigă tot mai mult în popularitate, iar 2023 va fi anul noilor aplicații dezvoltate cu AI. Indiferent dacă sunteți pasionați de tehnologie, sunteți curioși sau doar interesați de inteligenței artificiale (AI), noua tehnologie apare din ce în ce mai mult în diferite domenii, inclusiv în marketing, comunicare și producție.

Ca tehnologie emergentă, AI joacă deja un rol esențial în medicină, știință, inginerie, publicitate, precum și în BIG DATA. Au început să fie dezvoltați inclusiv roboți industriali cu AI, necesari în producția de mașini sau în depozite etc. Pe online, să nu ne mire faptul că vom ajunge să comunicăm cu chatboți cu AI pentru a ne rezolva problemele cu diferiți furnizori de servicii, inclusiv în industria de gambling și casino online. Platforme precum cele care ofera jocuri de pacanele online sau alte jocuri de cazino, investesc masiv in dezvoltarea noilor tehnologii bazate pe algoritmii AI.

În prezent, suntem la faza la care sistemele și aplicațiile bazate pe AI învață și execută acțiuni predefinite. Încă nu am ajuns la nivelul la care să avem sisteme autonome. Cu toate acestea, mulți oameni sunt contra Inteligenței Artificiale.

Deși nu toată lumea poate fi de acord cu diversele avantaje și dezavantaje ale inteligenței artificiale, aceasta este aici pentru a rămâne, așa că este important să ne documentăm și să ne adaptăm la un stil de viați cu AI, folosind noua tehnologie în avantajul nostru,

Totul începe cu proiectarea AI pentru a îndeplini un obiectiv specific. Apoi, pornind de la datele disponibile, sistemul învață cum să atingă cel mai bine obiectivul dat și tinde spre perfecțiune. Când atinge un nivel de învățare, AI preia apoi datele în mod independent, fără intervenția umană.

Următorul pas, după ce a învățat să folosească datele existente, tehnologia AI trece la predicții bazate pe datele învățate. Cu alte cuvinte, aplicația sau funcția cu AI devine din ce în ce mai inteligentă, de aici și denumirea ”Inteligența Artificială”.

Avantaje

Inteligența Artificială a fost dezvoltată și a început să fie utilizată cu scopul de a ne face viața mai ușoară. Grație acestei tehnologii, eroarea umană este mult diminuată. Mai puține greșeli echivalează cu economii de timp și de resurse, ceea ce înseamnă că AI este un avantaj pentru companii.

Totodată, AI facilitează luarea mai rapidă a unor decizii. Inteligența artificială lucrează alături de diverse tehnologii pentru a ajuta mașinăriile să ia aceste decizii mai repede decât capacitatea lucrătorilor umani. La rândul lor, acțiunile se desfășoară și mai rapid. Acest lucru a dus la retehnologizarea liniilor de producție din fabrici, a facilitat apariția mașinilor autonome etc.

Inteligența Artificială nu ia pauză, nu are pretenții, nu se plânge de program prelungit. Tehnologia este disponibilă 24/7, iar acest lucru este foarte important în special în comunicare și relația cu clienții. Chatboții cu AI sunt un exemplu pozitiv.

Aplicațiile și roboții industriali programați cu AI pot executa acțiuni repetitive cu aceeași precizie. Munca și sarcinile repetitive rămân parte din multe locuri de muncă în prezent, adesea nefolosind cel mai mare potențial al lucrătorilor umani. În esență, prin automatizarea joburilor repetitive, vă puteți concentra să deveniți mai productivi, eliberându-vă mintea de acțiunile repetitive și vă puteți concentra mai mult pe creativitate.

Dezavantaje

Inteligența Artificială vine la pachet și cu o serie de dezavantaje. Necesită costuri mai mari de dezvoltare, implementare și întreținere, iar amortizarea se face pe termen lung. Va duce la dispariția unor joburi, până acum administrate oamenilor. Inteligența Artificială nu știe încă să fie creativă și nici să aibă emoții.

Unii specialiști spun că implementarea Inteligenței Artificiale va duce la un regres în rândul populației. Oamenii se vor baza mai mult pe tehnologii și mai puțin pe propriul creier, în special când vine vorba de memorare, strategii și analize de date. Gândiți-vă că oamenii nu-și mai folosesc creierul pentru calcule matematice, folosind mereu un calculator.

Concluzii

Bună sau rea, noua tehnologie este la început de drum și cu siguranță nu se va renunța la ea, ci va crește în popularitate și în funcții practici. Indiferent de părerile noastre pro sau contra, AI este aici și va trebui să o folosim în avantajul nostru.

×