Romanii mai au de asteptat cel putin doi ani pana cand vor putea sa economiseasca pentru pensiile private. Legea pensiilor private si cea a pensiilor ocupationale mai au inca lacune si neclaritati.
|
ANOMALIE. In prezent, numarul pensionarilor il depaseste pe cel al angajatilor |
Legislatia privind pensiile administrate privat si pensiile ocupationale nu incurajeaza populatia sa economiseasca pe termen lung, iar conditiile impuse potentialilor administratori si societatilor care vor sa participe la acest sistem nu fac decat sa ii indeparteze. Companiile de profil sunt de parere ca introducerea fondurilor de pensii obligatorii si administrate privat nu se poate face fara o reforma a sistemului public de pensii, asa cum s-a intamplat peste tot in lume.
DEFICIENTELE LEGII. "Piata este foarte mica, numarul contribuabililor este redus, iar in aceste conditii este greu sa faci planuri de afaceri. Pe de alta parte, costurile sunt mari, dobanzile bancare scad de la o zi la alta, iar, potrivit legislatiei romanesti, toate aceste costuri trebuie sa fie suportate de administratorul fondului de pensii", a afirmat Tudor Mircea Moldovan, presedintele Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Romania (APAPR) in cadrul unui seminar despre pensiile private. Pentru ca sistemul sa devina functional, APAPR propune o serie de modificari legii privind pensiile administrate privat, cum ar fi obligativitatea participarii la fondul de pensii a tuturor persoanelor care au varsta mai mica de 40 de ani, in timp ce persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 45 de ani sa participe facultativ. "Solutii exista, cum ar fi o colectare mai buna, cresterea numarului de participanti, cresterea varstei de pensionare", a spus presedintele APAPR. "In Romania sunt 4,5 milioane de platitori la sase milioane de pensionari. Guvernul trebuie sa ia un angajament in a subventiona populatia activa sa isi deschida conturi de pensii private", a afirmat Bogdan Baltazar, presedintele societatii de consultanta Baltazar, Bloom & Parvulescu. Cu problema imbatranirii se confrunta marea majoritate a statelor. In 2040, in China, un muncitor va ajunge sa intretina doi parinti si patru bunici, iar in Germania, la un pensionar vor exista doar 1,9 muncitori, fata de 4,13, cati erau in 2000. In reforma sistemului de pensii, Romania trebuie insa sa invete si din experientele altor state care au aplicat reforme cu mai mult timp inainte.
VARIANTA
"Reformarea sistemului public de asigurari sociale si stimularea economisirii pentru pensionare reprezinta solutia pentru rezolvarea problemei imbatranirii populatiilor. Altfel spus, combinarea sistemului public de pensii (pilonul I) cu pensiile administrate privat (pilonul II) reprezinta singura solutie pentru ezolvarea
acestei probleme" -
Bogdan Baltazar presedintele societatii de consultanta Baltazar, Bloom & Parvulescu
MODELUL AUSTRIAC
|
In Austria, primul pilon de pensii joaca un rol important, furnizand 90% din veniturile batranilor, insa este de asteptat sa scada. Companiile de asigurari au un produs special, similar cu cel din pilonul II (sistem obligatoriu si administrat privat, bazat pe investirea si acumularea contributiilor), care are aspecte si de pilon ocupational, care va intra din septembrie anul acesta. In Austria exista 21 de institutii de pensii, cu peste 360.000 de beneficiari, iar contributiile depasesc 480 milioane de euro.
|
MODELUL MAGHIAR
|
In Ungaria, primele pensii private opereaza deja de zece ani. Sistemul de pensii cuprinde toti cei trei piloni. In pilonul al doilea functioneaza 18 fonduri private de pensii, cu 2,4 milioane de membri si active totale de 3,5 miliarde de euro la sfarsitul anului 2004. In acest sistem, contributia este obligatorie pentru noii salariati si reprezinta 8%. In Ungaria exista 78 de fonduri de pensii facultative (pilonul III), cu 1,2 milioane de membri si active totale de 2,35 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut.
|