x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom a produs mai mult de jumătate din profitul OMV

Petrom a produs mai mult de jumătate din profitul OMV

de Daniela Ivan    |    12 Aug 2014   •   20:46
Petrom a produs mai mult de jumătate din profitul OMV
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Şi câştigul din România este în scădere cu 30% în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Petrom a produs în primul semestru din acest an 56,7% din profitul austriacilor de la OMV, faţă de 43,4% în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate ieri. Acestea arată că profitul OMV înainte de dobânzi şi taxe a fost în prima parte a acestui an de 908 milioane de euro, în scădere cu 53% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când austriecii au avut un câştig de 1,92 miliarde de euro. Pe de altă parte, Petrom a realizat în primele şase luni din 2014 un profit net de 470 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 56,7% din profitul grupului austriac. Cu toate astea, şi câştigul Petrom este în scădere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când Petrom a avut un profit de 667 de milioane de euro.
“În prima jumătate a anului 2014, rezultatele OMV au fost influenţate negativ de marjele mai reduse de rafinare, de deprecierea dolarului şi instabilitatea politică din Libia şi Yemen. În pofida acestei instabilităţi, nivelul producţiei a crescut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a contribuţiei activelor cumpărate în Norvegia”, se arată în raportul OMV.

Concurenţa şi acciza scad vânzările
Şi vânzările Petrom au scăzut cu 7% în primul semestru al anului din cauza concurenţei crescute de pe piaţa petrolieră şi ca urmare a introducerii noii accize, a declarat Andreas Matje, directorul financiar al companiei. “Vânzările consolidate au fost afectate în principal de vânzările scăzute de produse petroliere, ca urmare a noii accize şi a concurenţei crescute”, a spus Matje. Acciza suplimentară pentru produsele petroliere, în valoare de 7 eurocenţi pe litru, a fost introdusă la 1 aprilie 2014.
Totodată, în acest an, noi companii petroliere şi-au optimizat lanţul de benzinării de pe piaţa din România şi afectează din ce în ce mai mult vânzările marilor companii prezente până acum pe piaţă.
Vânzările OMV Petrom s-au cifrat la 10,72 miliarde lei în primele şase luni din 2014, în scădere cu 7% faţă de primul semestru din 2013, când au totalizat 11,576 miliarde lei.
Potrivit datelor OMV Petrom, investiţiile au însumat 2,9 miliarde lei în primele şase luni din acest an, fiind mai mari cu 40% faţă de primul semestru al anului trecut, când s-au situat la 2,08 miliarde lei. Vânzările grupului au coborât cu 10% în primul semestru, de la 21,34 miliarde de euro la 19,13 miliarde de euro.

Cât a plătit la buget
Petrom a plătit la bugetul de stat în acest an cu 370 de milioane de lei mai mult ca urmare a noii taxe pe construcţiile speciale şi al impozitului pe veniturile suplimentare, echivalentul unei majorări cu 90% a redevenţelor petroliere, spune Matje. Din această sumă 162 milioane de lei au reprezentat taxa pe stâlp.
“Am avut în primul semestru o contribuţie suplimentară la bugetul de stat de 370 de milioane de lei, ca urmare a noilor taxe din România. Este vorba de taxa pe construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea contabilă brută, impozitul pe veniturile suplimentare, de 60% din veniturile suplimentare ca urmare a liberalizării preţului la gaze, precum şi de impozitul pentru exploatarea resurselor naturale, de 0,5% din valoarea ţiţeiului”, a explicat oficialul OMV Petrom.
Potrivit acestuia, impactul acestor taxe la nivelul companiei echivalează cu o creştere de 90% a redevenţelor pentru ţiţei şi gaze. “De asemenea, câştigurile din liberalizarea preţului gazelor sunt neutralizate în mare măsură de creşterea taxelor şi impozitelor, iar planurile de investiţii sunt sub presiune”, a adăugat Matje.

×