x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa turismului medical se ridică la 250 milioane dolari şi s-ar putea dubla până în 2014 - studiu

Piaţa turismului medical se ridică la 250 milioane dolari şi s-ar putea dubla până în 2014 - studiu

16 Mai 2010   •   00:00

Piaţa turismului medical din România se ridică la 250 milioane dolari, fiind dominată de serviciile spa şi wellness, şi s-ar putea dubla până în 2014, dacă sistemul public şi privat se va implica mai mult în dezvoltarea infrastructurii şi promovare, potrivit firmei de cercetare Insight Market.

"În ultimii ani, România a devenit o destinaţie pentru tratamentele spa şi wellness pentru turiştii, dar nu pentru tratamente medicale. Piaţa se află încă la început comparativ cu alte destinaţii europene din regiune. (...) În prezent, piaţa turismului medical din România este estimată la 250 milioane dolari, fiind dominată în special de tratamentele spa şi de întreţinere, tip wellness. Ne aşteptăm ca piaţa să ajungă în 2014 la 500 milioane dolari şi 500.000 turişti", potrivit Mediafax.

În prezent, România atrage turişti din State Unite ale Americii, Marea Britanie şi Germania.

În România, costurile pentru tratamente sunt în medie cu 60-70% mai mici faţă de alte ţări mult mai dezvoltate, dar cu toate acestea destinaţiile preferate de turiştii străini rămân ţările din Asia, precum India, Thailanda, Singapore şi Malaezia, care au investit sume mari în activităţile de promovare, potrivit Insight Market.

"România are potenţialul de a atrage 500.000 de turişti străini în viitor, dar are nevoie de investiţii în îmbunătăţirea infrastructurii de servicii medicale şi în activităţile de promovare. Autorităţile trebuie să ia în considerare derularea unei campanii pentru creşterea imaginii României ca destinaţie pentru turismul medical", se mai arată în analiza firmei de cercetare.

La nivelul regiunii Europei Centrale şi de Est (ECE), cea mai dezvoltată piaţă este Polonia, ale cărei venituri din turismul medical s-au ridicat anul trecut la 450 milioane dolari. Cele mai căutate tratamente în Polonia sunt cele stomatologice, precum implanturi şi coroane dentare, operaţiile estetice şi de mărire a sânilor.

"Ţările din Europa Centrală şi de Est, precum Polonia, România şi Ungaria, au început să devină destinaţii pentru tratamente medicale în rândul turiştilor, mai ales a celor din vestul Europei. (...) Nivelul scăzut al costurilor în unităţile de tratament, durata mică de aşteptare şi apropierea de Europa de Vest şi de Orientul Mijlociu sunt cu siguranţă avantajele principale ale regiunii ECE pentru a domina piaţa de turism medical în următorii ani. Pe de altă parte, absenţa condiţiilor din infrastructura de sănătate, o promovare scăzută, lipsa unor asociaţii sau instituţii guvernamentale specifice pentru industria turismului medical au oferit puţine oportunităţi în regiune", se arată în analiză.

Compania de cercetare anticipează că ţările din ECE pot atrage în următorii şase ani până la cinci milioane de turişti pentru tratamente medicale şi de întreţinere, ca urmare a eforturilor comune ale autorităţilor şi firmelor de profil.

În acest context, mai mulţi investitori au anunţat deja că au în pregătire proiecte de spitale private în Bucureşti, care să fie susţinute de dezvoltarea turismului medical.

Astfel, Medicana Hospital, una dintre cele mai mari reţele de spitale private din Turcia, va intra pe piaţa din România, printr-un proiect de 30 milioane dolari care vizează construcţia unei unităţi în Bucureşti, proiect care ar putea începe la sfârşitul lunii septembrie. În spital vor fi trataţi atât pacienţi din România, cât şi din statele membre UE.

Tot în toamna acestui an, omul de afaceri Florin Andronescu, proprietarul reţelei Sanador, va deschide un spital generalist în zona centrală a Capitalei, cu o capacitate de 120 de paturi, costurile proiectului fiind estimate la 40 milioane euro.

Omul de afaceri speră ca spitalul să atragă atât pacienţi români, cât şi străini.

Compania Sanador este deja membra a unei platforme europene specializate în turismul medical, «Treatment Abroad».

La rândul său, omul de afaceri Ionuţ Negoiţă a anunţat în februarie că va începe în vară un proiect în Bucureşti, care va include un spital, o clinică medicală, dar şi spaţii comerciale şi câteva sute de locuinţe, investiţii estimate la 35-40 milioane de euro.

Negoiţă a precizat inteţionează să lege acest proiect de hotelul Rin Grand Hotel, din zona Vitan, pe care îl deţine, pentru a face turism medical, fiind un segment "destul de mare şi neexploatat".



×
Subiecte în articol: redactie