x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Polonia vrea să devină hub energetic în Europa Centrala şi de Est

Polonia vrea să devină hub energetic în Europa Centrala şi de Est

21 Aug 2018   •   12:06
Polonia vrea să devină hub energetic în Europa Centrala şi de Est

Polonia şi-a propus să devină un hub energetic în Europa Centrală şi de Est, a declarat marţi preşedintele polonez Andrzej Duda, cu ocazia unei vizite de stat în Australia şi Noua Zeelandă.

 

Andrzej Duda a subliniat că Polonia lucrează în prezent la diversificarea surselor de aprovizionare, iar sectorul său energetic "trece printr-o perioadă de modificări intense". Chiar dacă Polonia se bazează foarte mult pe cărbune, ca factor de garantare a securităţii sale energetice, a început să importe mari cantităţi de gaze naturale lichefiate via terminalul din Swinoujscie, nord-vestul Poloniei, şi de asemenea a început să construiască un gazoduct, denumit Baltic Pipe, pentru a putea importa gaze naturale din Norvegia, a spus Andrzej Duda. 

"Vrem să devenim un hub energetic în Europa Centrală şi de Est ca parte a Iniţiativei celor Trei Mări", a subliniat Duda la deschiderea unui forum energetic la Sydney. 

Iniţiativa celor Trei Mări (ITM), lansată în 2015, vrea să stimuleze cooperarea între cele 12 state membre ale Uniunii Europene, cuprinse între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră. Este vorba despre Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, Austria, Slovenia, Croaţia, România şi Bulgaria. 

Vizita lui Andrzej Duda în Australia şi Noua Zeelandă este prima vizită oficială a unui preşedinte polonez în cele două state de la căderea comunismului în 1989. AGERPRES

×