x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ponta: Scăderea CAS, în topul discuţiilor cu FMI

Ponta: Scăderea CAS, în topul discuţiilor cu FMI

de Daniela Ivan    |    29 Apr 2014   •   21:16
Ponta: Scăderea CAS, în topul discuţiilor cu FMI
Reducerea taxării pe muncă este prioritară pentru crearea de noi joburi
Scăderea contribuţiei de asigurări sociale (CAS) la angajator se află în topul listei subiectelor care vor fi discutate cu reprezentanţii delegaţiei FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, la începutul lunii iunie, când aceasta va sosi la Bucureşti. În schimb, măsura reducerii TVA la fructe şi legume va fi amânată pentru începutul anului viitor, după o analiză care va avea loc la un an de la micşorarea TVA la pâine.

“Singura cerinţă a mediului de afaceri, pentru a continua să investească, să creeze locuri de muncă, este reducerea taxării pe forţa de muncă”, a declarat premierul Victor Ponta. Şeful executivului a arătat că reducerea CAS la angajator poate fi compensată cu creşterea încasărilor la bugetul de stat, reducerea unor cheltuieli sau atragerea de noi venituri. Ponta a precizat că reducerea TVA la fructe, legume şi produse bio s-ar putea aplica abia din ianuarie 2015, după ce se va finaliza analiza referitoare la un an de aplicare a TVA redusă la pâine.

“Sunt foarte hotărât ca, dacă nu putem mai repede, de la 1 ianuarie să aplicăm această reducere la legume, fructe, produse bio. Legumele şi fructele reprezintă un domeniu extrem de sensibil la evaziune fiscală. La legume şi fructe este o mare evaziune fiscală şi este o concurenţă neloială producătorilor autohtoni”, a afirmat Ponta. Acesta a mai spus că o măsură similară este mai dificilă de aplicat la carne pe motiv că sumele colectate sunt mai mari.

Încasările la buget merg bine
Circa 90% din planul de încasări pentru luna aprilie al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a fost deja realizat, a declarat ministrul Finanţelor, Ioana-Maria Petrescu. “În primul trimestru din acest an am avut mai multe încasări decât în primul trimestru din 2013. Avem deja, azi, înainte de sfârşitul lunii, 90% din planul de încasări pe luna aprilie, deci e posibil să depăşim şi planul de încasări şi pe această lună. Vom vedea şi luna mai cum va fi, cât se va colecta şi pe impozitul pe construcţii speciale şi vom avea o imagine mai clară a colectărilor ANAF după primele cinci luni”, a spus Ioana-Maria Petrescu.


×