x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Portul Constanța sub presiune, după suspendarea Acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră

Portul Constanța sub presiune, după suspendarea Acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră

de Redacția Jurnalul    |    19 Iul 2023   •   11:00
Portul Constanța sub presiune, după suspendarea Acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră
Sursa foto: Hepta

Portul Constanța este copleșit de aproape un an și jumătate de afluxul de nave care transportă cerealele din Ucraina, iar suspendarea de către Rusia a acordului de export prin Marea Neagră îl va pune sub presiune și mai mare.

Un nou aflux masiv de cereale din Ucraina va afecta astfel principala cale de transport spre Europa.

Autoritățile recunosc faptul că presiunea va crește și mai mult însă nu spun nimic despre lipsa de investiții pe care ar fi trebuit să o facă de-a lungul timpului iar mărfurile din și dinspre România sunt lăsate de multe ori pe plan secund.  

Atât administrația portuară, cât și operatorii privați au făcut eforturi și achiziții importante, astfel încât timpii de așteptare să se reducă, iar capacitatea de stocare și procesare să crească dar nu este suficient. 

"Ne așteptăm ca în luna următoare să existe o presiune mai mare din partea mărfii ucrainene, pe Portul Constanța. Portul Constanța a fost pregătit și anul trecut, nu uitați că anul trecut a fost principalul punct de ieșire al cerealelor ucrainene. Ne-am făcut lecțiile față de anul trecut. Credem că vom putea procesa cantități mai mari de cereale din Ucraina, nu în detrimentul mărfii românești", a spus Dan Dolghin, director terminal de cereale, Portul Constanța.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a precizat că ”jumătate din cerealele ucrainene s-au exportat prin România” până acum. 

Portul Constanța

×