x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Presedintele CEC isi pregateste demisia

Presedintele CEC isi pregateste demisia

30 Mar 2004   •   00:00

Supararea presedintelui CEC, Constantin Teculescu, pleaca de la decizia Guvernului de a modifica ordonanta CEC-ANL. Gheorghe Oana, actual vicepresedinte, este posibilul succesor.

Statul nu va mai garanta creditul acordat de CEC pentru ANL iar Constantin Teculescu, presedintele bancii, este pe punctul de a-si prezenta demisia.
Vali Blanaru

Costantin Teculescu, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni, va renunta la functia pe care o detine daca banca pe care o conduce va trebui sa dea credite Agentiei Nationale a Locuintelor fara garantie din partea statului. „Guvernul va modifica Ordonanta CEC-ANL in sensul ca statul nu va mai garanta cele 6.500 de miliarde acordate de CEC drept imprumut pentru Agentia Nationala a Locuintelor si Compania Nationala de Investitii pentru construirea de locuinte si respectiv sali de sport", ne-au declarat surse guvernamentale. Modificarea ordonantei se va face la solicitarea Consiliului Concurentei, care a sesizat ca actul normativ ingradeste accesul altor banci la aceste finantari. Ordonanta stabilea ca imprumuturile vor fi acordate cu derogare de la prevederile legislatiei bancare si includea sumele de rambursat in bugetele anuale ale celor doua institutii debitoare. Astfel, CEC primea, implicit, garantia statului, facilitate care nu a fost oferita si altor banci comerciale.

Se pregateste demisia

Fiind vorba de fonduri alocate pentru locuinte sociale si sali de sport, este greu de crezut ca acesti bani vor mai fi recuperati de catre CEC daca nu vor fi inclusi cu prioritate in bugetele Ministerului Finantelor Publice si ale Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. „Am vorbit recent cu Teculescu, care mi-a spus ca nu va autoriza acordarea creditului catre ANL fara sa fie sigur ca acesti bani se vor intoarce in banca. Daca se insista pe finantarea proiectelor ANL, o alta persoana va fi cea care va semna contractul de credit si va detine functia de presedinte al bancii", au adaugat sursele citate. Contactat telefonic, Teculescu a declarat pentru Jurnalul National: „Cat timp voi fi presedinte, CEC poate sa acorde credite numai cu garantii reale sau garantii de stat". El a refuzat sa faca orice alte precizari referitoare la demisia din functia pe care o detine.

Gheorghe Oana, inlocuitor

Inlocuitorul lui Teculescu a fost deja desemnat.

Inlocuitorul lui Teculescu a fost deja desemnat. „Daca se insista pe finantarea proiectelor ANL, o alta persoana va fi cea care va semna contractul de credit si va detine functia de presedinte al bancii", au adaugat sursele citate.

„Sanse mari pentru preluarea functiei de presedinte al CEC are in acest moment vicepresedintele Gheorghe Oana, fost secretar de stat in Mininsterul Finantelor Publice", ne-au declarat surse guvernamentale. Oana este membru PSD din 1992. El a devenit vicepresedinte al bancii in anul 2003, cand a plecat din Ministerul Finantelor Publice. Celelalte functii de vicepresedinti ai CEC sunt asigurate de Ion Ilie si Petre Terzi.


Politica si afaceri

Constantin Teculescu este pe punctul de a ramane fara functia de presedinte al CEC in urma unui scandal politic. Paradoxal, in urma cu circa un an, acesta a renuntat la cariera politica pentru a ramana in functia de presedinte al CEC. Acesta a detinut pana in luna iunie 2003 functia de deputat PSD in Comisa de buget-finante. Aparitia legii incompatibilitatilor publice l-a facut sa aleaga cariera bancara, si functia de presedintete al Casei de Economii si Consemnatiuni in care a fost numit in septembrie 2001, in plin scandal CEC-FNI. Sub conducerea lui Teculescu, CEC a revenit de la pierderi la un profit de 200 de miliarde de lei in primele doua luni ale anului 2004. Totodata, a inceput un amplu proces de restructurare a bancii, care a dus la reducerea numarului de sucursale ale bancii si a personalului excedentar.

×
Subiecte în articol: economic functia teculescu