x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţul petrolului a scăzut sub 82 dolari pe baril

Preţul petrolului a scăzut sub 82 dolari pe baril

12 Ian 2010   •   00:00

Preţul petrolului a scăzut azi sub nivelul de 82 de dolari pe baril, după ce a ieri atinsese noi maxime ale ultimelor 15 luni, afectat de prognozele meteo care anunţă temperaturi mai blânde în Statele Unite, unde vremea neobişnuit de rece a alimentat până acum cererea de energie, potrivit Reuters.



Temperaturile neobişnuit de scăzute înregistrate în această iarnă în SUA au determinat creşterea cererii de energie termică cu circa 20% în ultimele săptămâni, însă cele mai recente prognoze meteo anunţă încălzirea vremii până în limitele normale sezonului.

Preţul petrolului de referinţă pe piaţa americană a scăzut marţi, pânî la ora 5:39 GMT (7:39 ora României), cu 55 de cenţi, la 81,97 dolari pe baril, după ce a atins luni nivelul de 83,95 dolari pe baril, cea mai ridicată cotaţie din octombrie 2008. Barilul de ţiţei Brent, de referinţă pe piaţa londoneză, a coborât totodată cu 62 de cenţi, la 80,35 dolari pe baril.

Pe lângă încălzirea vremii din SUA, cererea de petrol este afectată şi de tendinţa rafinăriilor de a limita achiziţiile de ţiţei, pentru a reduce excedentul de produse petroliere de pe piaţă acumulat în ultimul an. Investitorii vor urmări, marţi şi miercuri, datele săptămânale privind stocurile de petrol şi carburanţi din Statele Unite, buni indicatori ai evoluţiei cererii.

×
Subiecte în articol: economic