x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţurile au scăzut în iulie, inflaţia a coborât sub cinci la sută

Preţurile au scăzut în iulie, inflaţia a coborât sub cinci la sută

10 Aug 2011   •   07:25
Preţurile au scăzut în iulie, inflaţia a coborât sub cinci la sută

Preturile de consum au scazut in iulie, pentru a doua luna consecutiv, ca urmare a ieftinirii alimentelor. Astfel, potrivit datelor Institutului National de Statistica, rata anuala a inflatiei a coborat la 4,85%, ajutata si de eliminarea efectului de baza din iulie 2010, cand s-a majorat TVA.

In iulie 2011, preturile au coborat cu 0,35% fata de luna anterioara, in conditiile in care alimentele s-au ieftinit cu aproape 2%, serviciile s-au scumpit cu aproape un punct procentual, iar preturile pentru marfurile nealimentare au urcat cu 0,44%.

Cele mai mari reduceri au fost inregistrate la legume si conserve de legume, care s-au ieftinit cu aproape 15%. In aceasta subcategorie, cartofii s-au ieftinit cu aproape 5%, iar preturile la alte legume si conserve de legume au coborat cu 20,4%. O reducere cu 5,36% a preturilor a fost inregistrata la fructe si conserve din fructe. Cresteri de preturi au avut loc la oua (+2,34%) si mierea de albine (+1,3%).

Marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,44% in luna iulie, cresterea fiind determinata in mare parte de scumpirea la tutun si tigari, cu 1,91%, dar si la combustibili, cu 0,65%. La servicii, cele mai mari cresteri de pret au fost inregistrate la categoriile apa, canal si salubritate (+3,71%), transport aerian (+1%) si telefonie (+1%).

De la inceputul acestui an preturile au urcat cu 2,39%.

×
Subiecte în articol: preţuri tva inflatie 2011