x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Primele elicoptere H135 au fost livrate statului român

Primele elicoptere H135 au fost livrate statului român

04 Mar 2021   •   16:05
Primele elicoptere H135 au fost livrate statului român

Primele trei dintre cele şase elicoptere de tip H135 produse de Airbus Helicopters România au fost livrate către Inspectoratul General de Aviaţie. Următoarele sunt programate să fie gata până la mijlocul anului 2021, a anunţat compania.

Licitația internațională pentru producerea de elicoptere ușoare multirol destinate statului român a fost lansată în septembrie 2019. Aceasta a fost câștigată de Airbus Helicopters, cu varianta H135. Acordul-cadru a fost încheiait pentru 4 ani ș prevede achiziția a până la 10 elicoptere și servicii de suport pentru operațiunile medicale aeriene și a misiunilor de căutare și salvare.

Comanda totală a fost stabilită la 6 elicoptrere pentru misiuni de evacuare medicală (MEDEVAC), căutare şi salvare în condiţii dificile, în special la munte (SAR) şi intervenţii aeriene pentru cazuri medicale critice. La terminarea livrărilor, clientul va beneficia de un pachet complex  de operare în întregime a acestora, respectiv logistică, piese de schimb, utilaje, echipamente medicale, personal calificat şi şcolarizat.

Airbus Helicopters a livrat peste 1.400 de elicoptere H135 clienţilor din întreaga lume, cu peste 400.000 de ore de zbor anual. Domeniul operaţional al H135 include misiuni ale forţelor de ordine, servicii medicale aeriene, transport aerian privat şi de business, întreţinerea parcurilor eoliene industriale şi instruire militară.

Proiectul H135 din România a început în 2001, iar compania a vândut elicoptere şi a oferit servicii de întreţinere, reparaţii şi modernizare către Ministerul de Interne al României pentru acest model care desfăşoară două tipuri de misiuni: poliţie şi servicii medicale de urgenţă - EMS.

Airbus este prezentă în România cu toate cele trei divizii: Airbus Helicopters România (2002) şi Premium Aerotec (2009) în Braşov şi Airbus Defense and Space (2005) în Bucureşti.
 

×
Subiecte în articol: Airbus Helicopters elicoptere h135