x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PRIORITATE / SUA vor să redreseze economia americană

PRIORITATE / SUA vor să redreseze economia americană

10 Noi 2008   •   00:00

Necunoscuta Summitului G20 o reprezintă poziţia pe care America o va aborda la această reuniune, prin prisma transferului de putere în plină derulare.



Situaţia nu este foarte plăcută, cu atât mai mult cu cât UE doreşte summitul din 15 noiembrie să fie urmat de un altul, la 100 de zile, la care să fie analizate efec­tele măsurilor luate şi să fie stabilite noi acţiuni. Dacă iniţial preşedintele George W. Bush nu se arăta prea entuziasmat de ideea reformării sistemului monetar interna­ţio­nal, Casa Albă a emis sâmbătă un comunicat de presă prin care lăuda consensul la care au ajuns liderii europeni şi chiar îşi manifesta susţinerea pentru planul UE. "Suntem de acord cu liderii statelor eu­ropene asupra importanţei de a identifica principii co­mu­ne de dirijare a reformelor, de stabilire a unui proces de im­ple­mentare a acestor principii şi de luare a unor acţiuni imediate", fără a intra în detalii asupra conţinutului reformelor.

Pe de altă parte, Barack Obama nu a făcut absolut nici o referire în prima sa conferinţă de presă de după câştigarea alegerilor la Summitul G20, concentrându-se exclusiv asupra problemelor interne ale SUA şi a măsurilor pe care le va lua pentru a gestiona criza economică. "Imediat după ce îmi voi prelua funcţia de preşedinte voi acţiona împotriva acestei crize economice, luând toate măsurile necesare pentru a diminua criza creditului, pentru a ajuta familiile muncitorilor şi pentru a restabili creşterea şi prosperitatea", a adăugat el. Liderul democrat al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, s-a pronunţat în favoarea unui vot rapid asupra unui plan de relansare a economiei americane în două etape: 60-100 de miliarde de dolari într-o primă fază, încă din noiembrie, urmat de o măsură complementară la începutul anului viitor, care ar putea include o "scădere permanentă a impozitelor".

×
Subiecte în articol: economic