x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Producție record la floarea soarelui în 2021. Bani mai puțini din cauza lipsei unităților de procesare

Producție record la floarea soarelui în 2021. Bani mai puțini din cauza lipsei unităților de procesare

18 Aug 2021   •   09:34
Producție record la floarea soarelui în 2021. Bani mai puțini din cauza lipsei unităților de procesare

Producția de floarea soarelui înregstrează un record în acest an, ajungând la un total de 3,3 milioane de tone, cu 1,22 de milioane de tone mai mare față de 2020. Această cantitate reprezintă 34% din porducția UE. Cu toate acestea, din cauza lipsei unităților de procesare, Româna va vinde materie primă, arată Clubul Fermierilor Români.

"Pentru cultura de floarea-soarelui, ţara noastră utilizează pentru consumul intern aproximativ 1,2 - 1,3 milioane tone, dintr-un total prognozat la nivelul anului 2021 de 3,3 milioane tone. Această cantitate reprezintă aproximativ 34% din producţia Uniunii Europene specifică acestei culturi, realizată la un randament minim de 2,75 tone/ha, în cadrul unei suprafeţe însămânţate de 1,2 milioane hectare. Anul acesta, România înregistrează un maxim al producţiei de floarea-soarelui, raportat la perioada ca membră a spaţiului comunitar european, înregistrând astfel o creştere de aproximativ 1,22 milioane tone faţă de anul 2020. Lipsa unor unităţi de procesare la nivel naţional conduce la vânzarea materiei prime către ţări precum Bulgaria (aproximativ 400.000 tone/an), Turcia (aproximativ 400.000 tone/an), Ungaria (aproximativ 220.000 tone/an), ţări din Asia sau vestul Europei (Olanda, Franţa şi Spania). Practic, în acest an agricol, aproximativ două milioane de tone vor fi exportate la nivel intra-UE şi extra-UE", spune Cezar Gheorghe, consultant Clubul Fermierilor Români.

Însă România are nevoie de creșterea uniităților de depozitare și procesare a cerealelor și plantelor oleaginoase.

"România are nevoie de o coordonare care să asigure în mod eficient, responsabil şi sustenabil echilibrul între nevoia asigurării securităţii alimentare a ţării şi calitatea produselor exportate, respectând în acelaşi timp condiţiile europene specifice fiecărui produs în parte. În acest sens, pentru a sprijini fermierii în scopul creşterii valorii adăugate generate de afacerile agricole din România, Clubul Fermierilor Români propune următoarele: stimularea finanţării specifice realizării unor investiţii în infrastructura de depozitare; subvenţionarea dezvoltării şi modernizării unităţilor de procesare cu scopul creşterii capacităţii de procesare; oferirea de sprijin cuplat pentru fermieri, în vederea păstrării în ţară a materiei prime specifice zonei de procesare; crearea de facilităţi fiscale pentru activitatea de procesare; ofertarea produselor procesate în pieţele tradiţional partenere pentru vânzarea materiei prime, concomitent cu identificarea de pieţe noi pentru comercializarea produselor finite", arată documentul.

Vânzarea materiei prime se realizează cu doar 535  dolari/tonă, față de 1.570 dolari/tonă pentru produsele procesate, sumă de trei ori mai mare, rezultată din cumul realizat dn 1.200 dolari/tonă la ulei brut șii 370 dolar/tonă de șrot.

"Prin acest calcul arătăm că România ar fi putut genera în acest an, doar la nivelul culturii de floarea-soarelui, o valoare adăugată de 2.070.000.000 dolari, fără a lua în calcul veniturile provenite din zona de industrie conexă (procesarea, activitatea furnizorilor de produse necesare procesării, activitatea producătorilor de mase plastice, logistica şi distribuţia uleiurilor, distribuţia şi suportul acordat industriei cărnii prin vânzarea de şrot etc.)", precizează Clubul Fermierilor Români.

Suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui în România reprezintă 27,3% din cea a UE. Comparativ cu Franţa, care a însămânţat 660.000 de hectare, România înregistrează unul dintre cele mai bune randamente agricole.

În 2020, Româna a avut un deficit de 82.000 de tone la producția de floarea-soarelui, raportat la 2019.

Rusia și Ucraina au o politică protecționistă pentru siguranța alimentației interne.
"Ucraina nu rambursează TVA (valoare 20%) la exporturile seminţelor de floarea-soarelui, având o mică taxă de export, în timp ce Rusia aplică o taxă de export la nivelul seminţelor de floarea-soarelui în valoare de jumătate din costul unei tone, dar nu mai puţin de 320 dolari/tonă. Începând cu 01.09.2021, Rusia va institui o taxă la nivelul uleiului brut de 170 dolari/tonă, aspect care va conduce la lipsa exporturilor în cadrul acestei ţări", se arată în raport.

 

×
Subiecte în articol: floarea soarelui