x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prognoze: Creştere economică optimistă: 2,3%

Prognoze: Creştere economică optimistă: 2,3%

20 Ian 2010   •   00:00

Economia României va creşte în acest an nu cu 1,2%, aşa cum au apreciat guvernanţii, ci cu 2,3%, apreciază analiştii de la Moody's. Şi agenţia Morgan Stanley pariază pe leu şi pe performanţele economice ale ţării noastre.



Banca americană de investiţii recomandă susţinerea leului pe pieţele valutare în raport cu forintul unguresc, cel puţin pentru următoarele trei luni. Economia României va avea performanţe mai bune decât cea a Ungariei în următorii ani, iar ciclul de relaxare a dobânzii cheie va avea un impact mai redus asupra monedei locale, deoarece jucătorii din piaţă sunt conştienţi că există intervenţiile Băncii Naţionale, apreciază analiştii de la Morgan Stanley.

Printre atuurile ţării noastre se numără calmarea riscurilor politice după formarea noului guvern, în timp ce în Ungaria vor avea loc alegeri generale în aprilie-mai 2010.

ÎNCEPE ÎN APRILIE-IUNIE
Analiştii de la Moody's sunt de părere că începând cu lunile aprilie-iunie va începe creşterea economică, după şase trimestre consecutive de contracţie a PIB raportat la trimestrul anterior. "Exporturile s-au stabilizat, iar accesul la lichiditate de pe piaţa locală s-a ameliorat în ultimele câteva luni, ceea ce ar trebui să vină în sprijinul relansării economice pe parcursul acestui an", se arată într-o analiză Moody's. În ceea ce priveşte riscurile politice, Moody's are o opinie diferită de Morgan Stanley.

"Alegerile prezidenţiale nu au rezolvat instabilitatea care a afectat scena politică românească în ultimii doi ani. (...) Natura slabă şi divizată a coaliţiei de guvernare sugerează că reformele concrete vor fi probabil limitate, iar atmosfera din mediul politic va rămâne zgomotoasă. Alegerile parlamentare anticipate rămân o posibilitate demnă de luat în seamă", apreciază analiştii Moody's. (D.I.)

×
Subiecte în articol: economic