x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PROGRAME UE/Bulgaria pierde sute de milioane de euro

PROGRAME UE/Bulgaria pierde sute de milioane de euro

de Petio Petkov    |    26 Noi 2008   •   00:00

În pofida aşteptărilor optimiste ale liderilor bulgari, CE a retras acreditările a două agenţii pe lângă ministerele Finanţelor şi Dezvoltării Regionale care administrau fondurile în cadrul Programului PHARE. Aceasta echivalează cu pierderea definitivă a peste 220 de milioane de euro.

Continuă să fie blocate alte 340 de milioane de euro cu şanse tot mai mici de a fi dezgheţate, a declarat purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru Extindere, Oli Renn.

Decizia reprezintă o reacţie la cazurile de corupţie, conflict de interese şi la abuzurile cu bani europeni. Sumele contractate până acum de companiile bulgare vor trebui acoperite din bugetul de stat. Programul PHARE se încheie în Bulgaria în finele lunii noiembrie. “Sperăm că Bulgaria

va aplica măsuri de urgenţă în vederea îmbunătăţirii sistemului de administrare a fondurilor europene”, a declarat aceasta, adăugând că până acum din Sofia n-au venit decât promisiuni, fără rezultate concrete.

Comisia Europeană a decis extinderea duratei sancţiunilor împotriva Bulgariei, întrucât este real pericolul ca problemele constatate să apară şi la programele operative. Suma totală a finanţării îngheţate în cadrul programelor ISPA, SAPARD şi PHARE depăşeşte 560 de milioane de euro. “Nu-mi pot ascunde dezamăgirea”, a spus ministrul bulgar pentru Problemele Europene, Ghergana Grănciarova. Ea a amintit că Bulgaria a întreprins deja o serie de măsuri printre care  controale, auditări externe şi schimbări de personal. Au apărut şi primele sentinţe în câteva cazuri de fraudare a fondurilor europene.

×
Subiecte în articol: economic