x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiect ANPC: Reguli noi la credite

Proiect ANPC: Reguli noi la credite

de Daniela Ivan    |    14 Oct 2008   •   00:00

Băncile şi instituţiile financiar nebancare nu vor mai putea să majoreze sau să introducă alte comisioane la creditele contractate.



Băncile şi instituţiile financiar nebancare nu vor mai putea să majoreze sau să introducă alte comisioane la creditele contractate.
Prevederea este cuprinsă într-un proiect de lege realizat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care urmează să fie discutat în şedinţa de Guvern. Mai mult, băncile vor fi obligate să anunţe clientul cu 30 de zile înainte de intrarea în vigoare de orice modificare a condiţiilor, inclusiv despre majorarea dobânzilor. În cazul în care clientul nu este de acord cu modificările propuse, are dreptul la rezilierea contractului, inclusiv prin refinanţarea creditului, fără a mai plăti comsionul de rambursare anticipată, potrivit proiectului propus de ANPC.
"Am finalizat proiectul şi mai rămâne ca Guvernul să îl aprobe, însă vă garantez că va fi aprobat foarte repede în Guvern", a spus preşedintele Autorităţii, Dan Vlaicu. El a mai adăugat că acest proiect va intra în vigoare cel mai probabil de la 1 ianuarie 2009, la 60 de zile după publicarea sa în Monitorul Oficial.


Dobânzi clare

În cazul dobânzilor variabile, formula după care se calculează dobânda trebuie indicată în mod expres în contract, cu precizarea datei şi perioadei pe parcursul căreia aceasta se modifică. La creditele în lei, dobânda variabilă nu poate depăşi cu mai mult de 5 puncte procentuale dobânda de bază (ROBOR). Noua lege nu se va aplica celor care au luat deja un credit. "Legea nu se poate aplica retroactiv", dar, după ce va intra în vigoare, "băncile nu vor mai modifica dobânzile, pentru că altfel riscă să-şi piardă clienţii", a mai spus Vlaicu.

×
Subiecte în articol: economic