Uniunea Europeană (UE) ar trebui să suspende reglementările privind ajutorul de stat, pentru a ajuta statele membre să treacă mai uşor peste criza financiară globală.
Avem nevoie de reguli excepţionale pentru o situaţie excepţională. Însă ţările europene trebuie să colaboreze strâns, pentru a evita o situaţie în care măsurile adoptate de un guvern ar afecta negativ un alt stat membru, a declarat consilierul prezidenţial francez Henri Guaino.
AJUTOARE BLOCATE
Franţa a anunţat în octombrie că va împrumuta cele mai mari şase bănci locale cu fonduri totale de 10,5 miliarde de euro până la finele acestui an, pentru a le asigura lichiditatea în condiţiile îngheţării pieţelor internaţionale de credite interbancare.
Programul este în prezent analizat de Comisia Europeană (CE), pentru a determina dacă împrumuturile oferite de guvernul de la Paris încalcă reglementările comunitare privind ajutorul de stat. Oficialii francezi au promis că vor ajuta şi industria auto, în condiţiile în care constructorii auto francezi se numără printre cei mai importanţi jucători ai acestei industrii pe plan global. Guaino a oferit ca exemplu de măsură pentru sprijinirea creşterii economice reducerea taxei pe valoare adăugată (TVA), însă un astfel de pas necesită aprobarea tuturor celor 27 de state membre.
DOBÂNZI REDUSE
Totodată, consilierul lui Sarkozy este de părere că blocul comunitar are nevoie de o revigorare a industriei auto, iar Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui, în viziunea oficialului francez, să reducă dobânda de politică monetară. De altfel, investitorii aşteaptă o nouă reducere a dobânzilor de către Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei. Scăderea ratei inflaţiei în zona euro cu 2,1% l-a făcut pe preşedintele BCE, Jean Claude Trichet, să afirme că este posibilă o nouă scădere a dobânzilor. Analiştii aşteaptă o reducere a dobânzilor cu 0,5-0,75 puncte procentuale. La începutul lunii noiembrie, BCE a redus dobânda cu 0,5% până la 3,25%. Consiliul BCE se va reuni mâine pentru a discuta oportunitatea reducerii dobânzilor.
Citește pe Antena3.ro
Foto: Reuters