x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rabla începe astăzi. Tichetele se dau în aprilie

Rabla începe astăzi. Tichetele se dau în aprilie

de Daniela Ivan    |    23 Mar 2014   •   18:10
Rabla începe astăzi. Tichetele se dau în aprilie
Sunt alocate 20.000 de tichete, din care 17.000 pentru cetăţeni, iar restul pentru firme şi instituţii

Producătorii, importatorii şi distribuitorii de autovehicule care doresc să se înscrie în Programul Rabla 2014 pot să depună începând de astăzi dosarele, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Înscrierea va dura până pe data de 28 martie, iar condiţiile de participare la Programul Rabla 2014, precum şi documentele pe care trebuie să le depună producătorii şi dealerii auto pot fi găsite în Ghidul de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional publicat pe site-ul AFM.

Se schimbă procedura

Bugetul alocat pentru acest an este de 140 de milioane de lei şi se estimează că  vor fi alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru pentru persoane juridice şi instituţii publice.

Tichete valorice vor fi repartizate electronic pentru a dispărea specula, a declarat ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi. “Undeva, după 1 aprilie va fi lansat programul. Va fi schimbată total modalitatea în care românii vor interacţiona cu programul. Se va merge numai la comercianţii de autovehicule, vor exista tichete electronice şi acestea vor fi atrase de către comercianţi dintr-o bază naţională, dacă se întrunesc condiţiile - datele maşinii care urmează să fie scoase din uz şi datele proprietarului sau ale cumpărătorului pentru care cedează”, a declarat Attila Korodi. Acesta a mai spus că posesorul tichetului trebuie să radieze maşina în cinci zile, iar în alte 25 să se formalizeze un contract de vânzare-cumpărare. “Dacă aceste condiţii nu se întrunesc, tichetul se întoarce în baza naţională. Specula cu tichete va dispărea odată cu introducerea acestui tichet electronic. Ce va rămâne valabil este că dacă doi prieteni se înţeleg, se duc împreună la comerciant, semnează documente declarative asupra faptului că se predă pentru persoana terţă, iar datele acestora intră în sistemul naţional”, a explicat ministrul Mediului. Tichetul valoric este în sumă de 6.500 de lei, dar în vederea stimulării achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi pe lângă prima de casare un eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situaţii: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.




×