x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Raiffeisen se retrage din Slovenia şi Polonia

Raiffeisen se retrage din Slovenia şi Polonia

10 Feb 2015   •   18:09
Raiffeisen se retrage din Slovenia şi Polonia

Raiffeisen Bank (RBI) a înregistrat o pierdere consolidată de 493 de milioane de euro anul trecut, în condiţiile în care, în 2013, profitul s-a situat la 557 de milioane de euro. Pentru a-şi consolida capitalul, banca a anunţat ieri că va renunţa la operaţiunile din Slovenia şi Polonia, unde avea cea mai mare expunere pe creditele în franci elveţien.

Datele financiare preliminare arată o prăbuşire a profitului înainte de taxare la numai 23 de milioane de euro în 2014, faţă de 835 de milioane de euro în 2013. Provizioanele pentru credite neperformante sau problematice au crescut anul trecut la 1,716 miliarde de euro, de la 1,149 miliarde de euro în 2013. În aceste condiţii, RBI a anunţat că nu va plăti dividende pentru anul fiscal 2014.

În acest context, grupul austriac a anunţat că va vinde operaţiunile deţinute în Slovenia şi Polonia, pentru a-şi consolida capitalul şi pentru a creşte capitalul comun de rangul 1 (CET 1) la 12% până la jumătatea anului 2017. La finalul anului 2014, indicatorul se situa la 10%. Concomitent, RBI îşi va reduce expunerea în Rusia, unde intenţionează să renunţe la 20% dintre activele considerate riscante până la finalul lui 2017. Aceste active erau evaluate la 8,4 miliarde de euro la sfârşitul lui 2014.
Grupul austriac va renunţa şi la 30% dintre activele considerate riscante în Ucraina (în sumă totală de 3 miliarde de euro) şi va continua optimizarea operaţiunilor din Ungaria, se arată într-un comunicat al RBI.

Raiffeisen Bank International intenţionează să îşi consolideze poziţia în Europa Centrală şi de Est şi îşi va extinde operaţiunile pe pieţele din România, Austria, Slovacia, Cehia şi în Balcani, a declarat directorul general al băncii austriece Karl Sevelda, citat de mediafax.ro. Raiffeisen operează 530 de sucursale bancare şi ocupă poziţia a patra în sistemul bancar românesc după valoarea activelor, cu o cotă de piaţă de 7,48% în septembrie anul trecut. 

×