x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Războiul din Ucraina: Șeful Băncii Mondiale avertizează asupra recesiunii globale

Războiul din Ucraina: Șeful Băncii Mondiale avertizează asupra recesiunii globale

26 Mai 2022   •   13:06
Războiul din Ucraina: Șeful Băncii Mondiale avertizează asupra recesiunii globale

Șeful Băncii Mondiale a avertizat că invazia Rusiei în Ucraina ar putea provoca o recesiune globală, pe măsură ce prețul alimentelor, al energiei și al îngrășămintelor va crește, scrie BBC.

David Malpass a declarat, în cadrul unui eveniment de afaceri din SUA, că este dificil de "văzut cum vom evita o recesiune".

El a mai spus că blocajele din China, pe fondul epidemiei de coronavirus, sporesc îngrijorările legate de o încetinire.

Comentariile sale reprezintă cel mai recent avertisment cu privire la riscul tot mai mare ca economia mondială să fie pe cale să scadă.

"Când ne uităm la PIB-ul global... este greu de văzut în acest moment cum vom evita o recesiune", a spus Malpass, fără a oferi o prognoză specifică. "Ideea dublării prețurilor la energie este suficientă pentru a declanșa de una singură o recesiune", a adăugat el.

Luna trecută, Banca Mondială și-a redus prognoza de creștere economică globală pentru acest an cu aproape un punct procentual, la 3,2%.

Malpass a mai spus că multe țări europene sunt încă prea dependente de Rusia pentru petrol și gaze.

Asta chiar și în condițiile în care națiunile occidentale avansează cu planuri de a-și reduce dependența de energia rusă.

De asemenea, el a declarat în cadrul unui eveniment virtual organizat de Camera de Comerț a SUA că acțiunile Rusiei de a reduce livrările de gaze ar putea provoca o "încetinire substanțială" în regiune.

El a spus că prețurile mai mari la energie apasă deja asupra Germaniei, care este cea mai mare economie din Europa și a patra ca mărime din lume.

Țările în curs de dezvoltare sunt, de asemenea, afectate de penuria de îngrășăminte, alimente și energie, a declarat Malpass.

De asemenea, Malpass și-a exprimat îngrijorarea cu privire la blocajele din unele dintre marile orașe chineze - inclusiv din Shanghai, centrul financiar, de producție și de transport maritim - despre care a spus că "au încă ramificații sau efecte de încetinire a creșterii economice la nivel mondial".

Tot miercuri, premierul chinez Li Keqiang a declarat că a doua economie a lumii a fost afectată mai puternic de ultima rundă de blocaje decât la începutul pandemiei, în 2020.

El a cerut, de asemenea, mai multe acțiuni din partea oficialilor pentru a reporni fabricile după închideri.

"Progresul nu este satisfăcător", a spus Li. "Unele provincii raportează că doar 30% dintre întreprinderi au fost redeschise... procentul trebuie să urce la 80% într-o perioadă scurtă de timp."

(sursa: Mediafax)

×