x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RĂZBOIUL GAZELOR/Se jură că nu fură

RĂZBOIUL GAZELOR/Se jură că nu fură

06 Ian 2009   •   00:00
RĂZBOIUL GAZELOR/Se jură că nu fură

Furnizarea de gaze dinspre Gazprom către ţara noastră este în continuare cu 30% sub nivelul normal, deşi compania ucrainiană Naftogaz anunţase că redu­cerea importurilor din ziua de vineri este de natură tehnică şi că reia tranzi­tul la capacităţi normale.



"Importurile de gaze sunt în continuare mai mici cu 30%, la fel cum am anunţat că vor fi până la 11 ianuarie", a declarat Ioan Rusu, directorul general al Transgaz.
Autorităţile române au primit vineri o atenţionare prin care Gazprom anunţa reducerea livrărilor. "În România se consumă 58 de milioane de metri cubi pe zi, din care 17 milioane sunt produse de Romgaz, iar 23 de milioane de metri cubi sunt extrase din depozitele subterane. La momentul actual, există depozitate 2 mi­liarde de metri cubi de gaze programate pentru a fi extrase în perioada 1 noiembrie-31 martie", ne-a precizat Francisc Toth, directorul general al Romgaz. Alimentarea consumatorilor se derulează în regim normal, au anunţat distribuitorii din România.

Disputa dintre Gazprom şi Naftogaz afectează deja din ce în ce mai multe state. Gigantul rus Gazprom furnizează 25% din necesarul de gaze al Europei, iar 80% din această cantitate este transportată prin Ucraina. Ieri, Croaţia, Grecia şi Turcia au anunţat scăderea volumelor de gaze naturale ruseşti, după ce România, Polonia şi Bulgaria precizaseră că deja li s-a redus volumul de gaze furnizate. Livrările către Croaţia au scăzut cu 7%, cele către Grecia cu 30%, în timp ce Turcia a majorat cu 17% gazele importate direct de la Gazprom prin conducta ce străbate Marea Neagră.

O MÂNÂ SE ŞANTAJEAZÂ CU ALTA
La acest val de scădere a furnizărilor, ucrainenii de la Naftogaz au acuzat compania Moldovagaz, din Basarabia, că a furat 10 milioane de metri cubi pe zi din gazele destinate regiunii Balcanilor. Mai exact, Naftogaz acuză tot Gazpromul, deoarece această companie este acţionarul majoritar al Moldovagaz.
Tot ieri, Alexei Miller, directorul gene­ral al Gazprom, a majorat din nou preţul gazelor pe care Ucraina ar trebui să-l plătească, până la 450 de dolari pe mia de metri cubi. Iniţial, oferta ruşilor era de 250 de dolari, după care preţul a urcat la 370 de dolari pe mia de metri cubi, iar ulterior la 418 dolari.

CUI PE CUI SE SCOATE
Ca răspuns, un tribunal economic ucrainean a interzis Naftogaz să transporte gaze ruseşti la tariful de 1,6 dolari pe 1.000 de metri cubi la fiecare 100 de kilometri distanţă, conform contractului semnat în 2001. Decizia a fost luată deoarece, la semnarea contractului de tranzit, reprezentantul Naftogaz nu a avut aprobarea Guvernului ucrainean, transmite Interfax. Ucrainenii cer 9,84 dolari pe mia de metri cubi de gaz pompat 100 de kilometri.
În replică, Gazprom a acuzat Naftogaz că a refuzat să pompeze 15 milioane de metri cubi în plus către Europa, potrivit Ria Novosti. Gazprom a tăiat livrările de gaz către Ucraina de la 1 ianuarie, motivând prin lipsa semnării unui contract şi a problemei datoriilor. În plus, oficialii Gazprom spun că gigantul rus a pompat 295 de metri cubi de gaz, iar la consumatorii europeni au ajuns doar 270 de milioane de metri cubi.

×
Subiecte în articol: economic metri gazprom cubi