x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RBS şi Lloyds, în faţa unor pierderi gigantice de 33 de miliarde de dolari

RBS şi Lloyds, în faţa unor pierderi gigantice de 33 de miliarde de dolari

de Daniel Ionaşcu    |    06 Ian 2012   •   14:45

Bancile britanice Lloyds Banking Group sI Royal Bank of Scotland au de infruntat posibile pierderi 33 de miliarde de lire sterline pe masura ce economia afectata de criza a Marii Britanii le va lovi cu noi probleme, considera Barclays Capital.

Pentru Lloyds estimarea este de 20 de miliarde de lire sterline, in vreme ce in dreptul RBS se aconteaza alte 13 miliarde de lire sterline, potrivit The Telegraph. De mentionat ca acestea sunt rescrieri in minus ale activelor, nu neaparat pierderi financiare.

Lloyds este asteptata sa ramana pe pierdere si in acest an iar Barclays estimeaza ca va fi nevoita sa isi reduca valoarea portofoliului de ipoteci cu inca 5 miliarde de lire steline in urmatoarele 12 luni. In cazul RBS, acestea se ridica la doar un miliard de lire.

Noile provizioane vor rade jumatate din valoarea contabila a Lloyds si o treime din cea a RBS. Totusi, impactul final va fi mult mai mic. Lloyds este detinuta in proportie de 41% de guvernul britanic dupa ce a fost salvata in 2008, in vreme ce RBS este controlata de stat in proportie de 83%, ca urmare a unui pachet gigantic de salvare de 45 de miliarde de lire.

Orice noi pierderi ridica problema unor noi injectii de capital in cele doua institutii financiare.

Ambele sunt in mijlocul unor programe masive de restructurare, Lloyds fiind asteptata sa dea afara 40.000 de angajati, in vreme ce RBS va inchide o mare parte din divizia sa de investment banking, ceea ce va duce la noi reduceri de 10.000 posturi.

RBS este prezenta si in Romania.

×
Subiecte în articol: bănci lloyds rbs