Din cele 11 bazine hidrografice, în 33 de secțiuni, respectiv în 26% din totalul celor monitorizate, debitele se află sub minimul necesar.
Prin urmare, 696 de localități au restricții de alimentare cu apă. 291 de localități din 24 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Maramureș, Sibiu, Hunedoara, Alba, Olt, Teleorman, Brașov, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Buzău, Ialomița, Dolj, Gorj și Bihor sunt alimentate restricționat din apq de suprafață, iar 405 localități din foraje/fântâni, în 13 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Neamț, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara, Maramureș). Cele mai afectate de secetă sunt județele din Moldova.
Rezerva în principalele 40 de lacuri este de 3,13 miliarde de metri cubi de apă, față de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022.
Coeficientul de umplere este de 71,95 % în principalele 40 de lacuri de acumulare.
Debitul Dunării la intrarea în țară a fost în scădere, de 1950 mc/s, la jumătate față de media multianuală a lunii august, de 4300 mc/s. În aval de Porțile de Fier debitele au fost în scădere până la Gruia și pe sectorul Isaccea-Tulcea, și în creștere pe sectorul Calafat-Galați.
Debitul la intrarea în țară, secțiunea Baziaș, va fi staționar și apoi într-o ușoară scădere ajungând la 1900 mc/s pe 15 august.
La stația hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare și mai sunt 0,75 metri până la atingerea treptei II.