x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ROBOR la 3 luni EXPLODEAZĂ. A crescut cu 40% în această toamnă

ROBOR la 3 luni EXPLODEAZĂ. A crescut cu 40% în această toamnă

20 Oct 2021   •   16:40
ROBOR la 3 luni EXPLODEAZĂ. A crescut cu 40% în această toamnă

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat miercuri la 2,25%, după ce în ultimele 5 zile stagnase la 2,20-2,21%, arată datele BNR.

la începutul lunii septembrie ROBOR la trei luni era cotat la 1,60%, indicele având apoi un avans constant, cu un plus de 40% în ultima lună şi jumătate.

Tot miercuri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a majorat la 2,38%, de la 2,36% marţi.

BNR a majorat la începutul lunii octombrie dobânda-cheie la 1,5%, de la minimul istoric de 1,25%, dobânda pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, şi dobânda la facilitatea de creditare (Lombard) la 2% pe an.

În schimb, indicele IRCC, folosit la calculul dobânzilor la creditele noi, luate din mai 2019 până acum, a coborât la 1,08%.

ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă participantă, într-un interval, iar indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.

Mediafax

×
Subiecte în articol: robor