Taxa fast-food va duce la scumpirea alimentelor, creşterea inflaţiei şi la adâncirea stării de sărăcie în care trăiesc românii, a declarat Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară, Romalimenta.
Patronatul se opune iniţiativei Ministerului Sănătăţii de introducere a noii taxe pe alimente, deoarece va avea un impact negativ asupra populaţiei, ducând la o creştere explozivă a preţurilor, ceea ce va genera cu siguranţă tensiuni sociale.
"Propunerea legislativă a Ministrului Sănătăţii este în detrimentul populaţiei şi va avea efecte economice şi sociale negative. Considerăm că introducerea unei astfel de taxe este, de fapt, o modalitate de a genera venituri la bugetul de stat, şi nu o măsură pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Raţionamentul care se află la baza propunerii acestei taxe este unul eronat. Este complet greşit şi nejustificat să indici un produs alimentar sau categorii de produse ca fiind cauza obezităţii sau a altor probleme de sănătate", spune Sorin Minea.
PRODUCĂTORII VOR FI AFECTAŢI
Din punct de vedere economic, introducerea taxei va duce la creşterea preţurilor produselor alimentare care vor fi suportate în mod direct de populaţie şi vor afecta cu precădere persoanele care au venituri medii şi mici, în special categoriile sociale defavorizate, precum pensionarii. Introducerea acestei taxe va avea un impact negativ asupra vânzărilor, iar producătorii vor fi nevoiţi să reducă producţia sau chiar să închidă o parte din unităţile de producţie. Inevitabil, acest lucru va duce la concedieri. Aceasta nu înseamnă că va scădea semnificativ şi consumul, deoarece nu se vor modifica obiceiurile alimentare ale consumatorilor, ci doar sursele de provenienţă ale produselor, care nu vor mai fi achiziţionate de pe piaţa autohtonă. Industria alimentară susţine peste 20% din locurile de muncă din România.