x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România a cerut CE o piaţă unică

România a cerut CE o piaţă unică

de Elena Stan    |    07 Sep 2014   •   17:07
România a cerut CE o piaţă unică

România a cerut Comisiei Europene soluţii globale pentru o piaţă unică şi nu soluţii care să fie mutate în curtea statului membru, a declarat vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, după reuniunea miniştrilor Agriculturii de la Bruxelles pe tema embargoului impus de Federaţia Rusă. “România poate să sufere indirect de pe urma acestei crize. Nu putem vorbi de piaţă unică, iar pe urmă să ni se spună: găsiţi voi bani ca să vă rezolvaţi piaţa internă. Trebuie să găsim soluţii la nivel global pentru a nu risca soluţii extreme pe piaţa unică ale unor state membre, precum ar fi blocarea comerţului intracomunitar. Stocarea privată poate fi o soluţie în ţările cu producţie excedentară”, a spus Constantin.
Acesta a subliniat că statele membre au fost nemulţumite de faptul că nu s-au găsit măsuri suplimentare, dar şi faţă de suma prea mică alocată, în comparaţie cu costurile de producţie şi cu pierderile care ar putea fi înregistrate. “România nu era un exportator pe piaţa rusească, dar începe să simtă presiunea pe preţ pentru că anumite produse ar putea ajunge pe piaţa românească. Suma totală alocată la nivel european, de 125 de milioane de euro, este foarte mică pe ansamblu, iar pe kilogram nu acoperă costurile de producţie”, a menţionat şeful MADR.

Ceapa ar trebui adăugată pe listă


Achim Irimescu, reprezentantului Delegaţiei României pe lângă Comisia Europeană, a spus că România a mai solicitat în cadrul reuniunii ca pe lista de legume şi fructe să fie adăugată şi ceapa, unde România are 20.000 de tone pe stoc, dar şi să nu se mai facă diferenţe între producătorii individuali şi organizaţiile de producători. UE a luat până în prezent măsuri de urgenţă pentru stabilizarea pieţei şi pentru a evita o intrare în picaj a preţurilor, dar, acum, ar putea face încă un pas şi să adopte, dacă va fi necesar, compensaţii specifice destinate anumitor sectoare şi categorii de fermieri. Toate măsurile anunţate până acum de CE vor fi aplicate de statele membre care, ulterior, vor “trimite factura” la Bruxelles, care, în principiu, ar putea utiliza bugetul pentru 2015 pentru a le acoperi, fără a fi nevoie să se recurgă la fondul de urgenţă al Politicii Agricole Comune (PAC), rezervat pentru a răspunde situaţiilor de criză de pe piaţă. Dacă se epuizează toate resursele bugetare şi se constată că există o criză pe piaţă, măsurile ar putea fi finanţate cu cele 423 milioane euro fonduri de urgenţă din PAC prevăzute pentru acest an şi cu cele 433 milioane pentru anul viitor. Rusia a interzis, pe 6 august, importurile de fructe şi legume, produse lactate, peşte şi carne provenite din Statele Unite, Canada, Norvegia, Australia şi UE.

×