x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România-Albania, noi oportunităţi de colaborare pentru mediul de afaceri din cele două ţări

România-Albania, noi oportunităţi de colaborare pentru mediul de afaceri din cele două ţări

05 Apr 2019   •   07:56
România-Albania, noi oportunităţi de colaborare pentru mediul de afaceri din cele două ţări

O nouă ediţie a Forumului de Afaceri România-Albania va fi organizată în acest an, la Bucureşti, pentru identificarea unor proiecte comune ce pot fi concretizate în beneficiul companiilor din cele două ţări, a anunţat, joi, Ministerul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA).

Forumul a fost convenit în cadrul discuţiilor pe tema relaţiilor comercial-economice dintre cele două state avute joi de către Gabriela Mihaela Voicilă, secretar de stat, coordonator al domeniului comerţ exterior, şi Ilir Tepelena, ambasadorul Republicii Albania în România.

Potrivit unui comunicat ministerului de resort, demnitarul român a subliniat în cadrul discuţiilor sprijinul şi rolul MMACA în atragerea investiţiilor străine şi în crearea unui cadru favorabil între oamenii de afaceri din cele două ţări.

Astfel, cei doi demnitari au agreat organizarea, la Bucureşti, a unei noi ediţii a Forumului de Afaceri România-Albania.

La rândul său, diplomatul albanez a susţinut importanţa pe care ţara sa o acordă dezvoltării şi consolidării relaţiilor cu România, salutând buna desfăşurare a Comisiei Mixte interguvernamentale româno-albaneze pentru cooperare economică (Tirana, 8-9 noiembrie 2018) şi organizarea a primei ediţii a Forumului de Afaceri România-Albania. Acesta a subliniat semnificaţia Protocolului de colaborare încheiat la sesiunea din noiembrie 2018 a Comisiei Mixte în amplificarea colaborării, atât la nivel public, cât şi al mediului de afaceri. 

Cei doi demnitari au menţionat necesitatea unei comunicări mai eficiente la nivelul mediilor de afaceri pentru creşterea şi diversificarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări, prin consolidarea  ariilor clasice de cooperare (energie, turism), şi identificarea unor noi domenii de cooperare (tehnologia informaţiei, agro-intelligence etc.).

În 2018, volumul schimburilor comerciale România - Albania a înregistrat 144,2 milioane euro, din care exporturile româneşti au totalizat 106,3 milioane euro, faţă de 2017, volumul schimburilor comerciale totale crescând cu 16,05% (din care exportul a crescut cu 20,84%, iar importul cu 4,42%.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: romania Albania colaborare