x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romania are ratinguri mai bune pe termen lung

Romania are ratinguri mai bune pe termen lung

16 Noi 2004   •   00:00

Agentia de evaluare financiara Japan Credit Rating Agency (JCR) a imbunatatit ratingul acordat Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta cu o treapta, de la "BB" la "BB plus".

Click pentru a mari imaginea
URMARI. Ministrul Tanasescu crede ca imbunatatirea ratingului va creste investitiile
De asemenea, calificativul acordat datoriilor pe termen lung in moneda nationala a fost revizuit in sens pozitiv, de la "BB plus" la "BBB minus". Perspectiva ambelor ratinguri este pozitiva.

EVALUARE. Potrivit JCR, imbunatatirea ratingului a avut in vedere indicatorii macroeconomici favorabili ai Romaniei, prognozele de accelerare a cresterii economice pe baza progreselor in procesul de privatizare a sectorului energetic, precum si mentinerea disciplinei fiscale. Alt factor care a favorizat cresterea ratingurilor a fost si controlul adecvat al datoriei publice prin maturitatile lungi ale imprumuturilor.

PROGNOZA. JCR estimeaza ca Romania va continua sa inregistreze o crestere economica reala de peste 5% anual pana in 2008, in conditiile in care rata somajului se va reduce gradual, nivelul ocuparii fortei de munca urmand sa fie accelerat in special in sectorul serviciilor. Analistii agentiei considera ca deficitul contului curent se va reduce atat in anul 2004, pana la nivelul de 5,3% din PIB, datorita transferurilor semnificative de capital reprezentand venituri obtinute de rezidentii care lucreaza in strainatate. (Iohanna Onaca Purdea)

OPINIE
Guvernul va trebui sa mentina relatii stranse cu Fondul Monetar International, pentru a pastra increderea internationala in economia Romaniei, sunt de parere analistii agentiei de evaluare financiara Japan Credit Rating Agency.

Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a declarat ieri ca decizia Japan Credit Rating Agency de a imbunatati ratingurile Romaniei confirma progresele realizate in implementarea reformelor economice.

"Decizia luata de agentia de rating favorizeaza mentinerea prezentei Romaniei pe pietele internationale de capital si atragerea de resurse financiare externe. O astfel de decizie va duce la imbunatatirea perceptiei investitorilor", a declarat Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice.
×
Subiecte în articol: economic