x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România va absorbi 80% din banii UE până în 2015

România va absorbi 80% din banii UE până în 2015

de Daniela Ivan    |    21 Iul 2014   •   20:30
România va absorbi 80% din banii UE până în 2015
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
Dintre toate programele cel de competitivitate va avea o absorbţie de 100%, a spus ministrul Eugen Teodorovici
România va atinge un grad de absorbţie a fondurilor europene de 80%, până la finalul anului 2015, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. “Să absorbim integral fondurile până în 2015 nu este imposibil, dar extrem de dificil. 36% cât este astăzi procesul de absorbţie arată că putem să atingem în viitor un nivel cât mai ridicat. Mulţi nu ne dădeau şanse de nici măcar 50% anul viitor, eu spun că ne vom duce undeva la 80% cele 19,2 miliarde de euro alocate României pe actualul cadru financiar, ceea ce ne va duce la un nivel fruntaş în Europa”, a declarat Teodorovici. Acesta a mai spus că din calculele pe care le-a făcut pentru acest an şi pentru 2015 reiese că absorbţia va fi undeva la 80%.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că pe zona Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice până la finalul anului 2015 absorbţia fondurilor europene va fi de 100%.
“Eu sunt convins că programul de competitivitate va avea la finalul lui 2015 o absorbţie de 100%, vom lansa şi anul viitor o serie de programe, pentru că dacă pe sumele actuale apar corecţii şi alte situaţii să putem transfera acele sume rămase necheltuite pe alte proiecte, să le putem închide 100%”, a menţionat ministrul. De la începutul acestui an până acum, pe partea de POS CCE s-au semnat peste 1.500 de contracte de finanţare în cadrul unor programe de competitivitate, cu o valoare totală de peste 2,5 miliarde de lei.

Pe de altă parte, Teodorovici a mai spus că se încearcă şi la noi în ţară introducerea de noi reguli cu privire la acceptarea echipamentelor second hand. “Citeam chiar ieri, mă uitam cât de multe reguli pe care le dorim şi noi sunt deja aplicate în alte zone ale Europei, ca exemplu regulile de acceptare a echipamentelor second hand. Este o regulă aplicată altor state membre, la noi, din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Vom vedea şi noi dacă ne vom permite acest lucru cu două condiţii, desigur, ca acel echipament să fie achiziţionat la preţul de piaţă şi nu mai mult, şi doi – să nu fi fost achiziţionat la vremea respectivă din bani europeni”.

Corecţii financiare
Toate proiectele aprobate până în 2011 în România sunt purtătoare de corecţii financiare, de aici şi rezultatul raportului Comisiei Europene care plasează ţara noastră pe locul doi la capitolul fraudarea fondurilor europene.
“Dacă citim raportul în întregimea sa o să constatăm că nu este aşa, acest loc fruntaş vine din faptul că România a trimis Comisiei Europene un număr mai mare de facturi, automat şi suma de corecţii este una mai mare, pentru că toate proiectele aprobate până în 2011 sunt purtătoare de corecţii financiare, iar până ele nu se vor termina aceste corecţii nu vor înceta”, a explicat  Teodorovici.


×