x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romanii nu mai vor sa stea la bloc

Romanii nu mai vor sa stea la bloc

31 Mai 2005   •   00:00

Interesul pentru cumpararea de apartamente vechi in cartierele bucurestene a scazut brusc in ultimele doua-trei luni. Cauzele sunt preturile care au atins limita de suportabilitate si reorientarea oamenilor catre casele sub 100.000 de euro.



  • de DANIELA IVAN

  • REORIENTARE. In lipsa terenurilor centrale, constructiile noi se fac la periferie
    Piata imobiliara s-a stratificat, iar cererea s-a orientat dinspre apartamentele vechi spre casele sub 100.000 de euro, se arata intr-un studiu elaborat de compania imobiliara Neocasa. De la inceputul anului, luna de luna, cererea pentru apartamentele vechi a scazut, ajungand la finele lui aprilie de 6 ori mai mica decat oferta. "In aprilie, am primit foarte multe oferte pentru apartamente de cartier, insa lumea a inceput sa nu se mai intereseze de aceste locuinte", spune Mircea Cleciu, patronul companiei imobiliare. Proprietarii au devenit mult mai flexibili comparativ cu inceputul anului, cand au scumpit apartamentele din cauza aprecierii leului fata de euro.

    PRETURI. Scaderea preturilor pluteste in aer. "S-ar putea sa asistam la o scadere, deoarece costul locuintelor vechi a ajuns peste limita de suportabilitate, chiar si cu credit ipotecar si imobiliar putine persoane realizeaza castiguri suficiente pentru a contracta aceste imprumuturi, insa scaderea nu va deveni efectiva pana nu apare un nou stoc pe piata", spune Mircea Cleciu. Agentii imobiliari spun ca nu exista momentan dezvoltatori de proiecte imobiliare pe segmentul locuintelor ieftine, in interiorul Capitalei. Explicatia este ca terenul este foarte scump, iar proprietarii prefera sa-l utilizeze pentru locuinte mai scumpe, de peste 1.000 de euro/mp.

    ORIENTARE. Oamenii doresc sa cumpere case care sa aiba preturile pana-n 100.000 de euro. "Pentru acest segment de locuinte cererea este cu mult mai mare decat oferta, dar se observa constant o descrestere a cererii datorita modificarii preferintei populatiei de a-si construi in regie propria casa", se arata in studiul citat. De la inceputul anului si pana-n prezent, numarul celor aflati in cautarea unei case "la cheie" s-a injumatatit. Ridicarea unei case in regie proprie are avantajul pretului mai mic, de numai 300 de euro/mp, iar locuinta este construita in functie de necesitatile si pe gustul proprietarului.

    ×
    Subiecte în articol: economic