x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romgaz se asociază cu Petrom şi Exxon în Marea Neagră

Romgaz se asociază cu Petrom şi Exxon în Marea Neagră

de Daniel Ionaşcu    |    16 Ian 2013   •   09:04

Companiile OMV şi Exxon au acceptat, după două luni de negocieri, ca Romgaz să participe în asociere la exploatările noilor zăcăminte din Marea Neagra, a anunţat premierul Victor Ponta, la un post de televiziune.

“Vreau să vă spun că oameni în care eu am avut încredere, şi nu îmi pare rău, au negociat cu cei de la OMV şi de la Exxon intrarea Romgaz în asociere în ceea ce priveşte exploatările noilor zăcăminte din Marea Neagră două luni, în fiecare zi, cei de la OMV şi de la Exxon spunând «gata, nu mai negociem». Sigur, important în acest tip de negocieri este să întinzi coarda, dar să nu o rupi niciodată. Până la urmă, am obţinut o participare şi o decizie care va fi anunţată corectă pentru Romgaz ­ care nu va fi privatizat în totalitate, rămâne cu capital majoritar românesc ­ în ceea ce poate fi o uriaşă rezervă de energie”, a spus primul-ministru.

Petrom şi Exxon au anunţat anul trecut o descoperire semnificativă de gaze în Marea Neagră, estimările plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Anterior, Romgaz a mai intrat şi în acţionariat cu ruşii de la Lukoil pentru dezvoltarea altor două blocuri din Marea Neagră. Lukoil deţine, astfel, 72%, Vanco are 18%, iar Romgaz 10%.

Ponta a mai spus că în 2013 va fi aprobată o lege vizând actualizarea redevenţelor în toate domeniile, inclusiv la petrol şi gaze naturale, la media europeană. “Evident că mărim redevenţele, evident însă că nu le putem mări doar la Petrom. Or ideea este să mărim redevenţele în toate zonele ce ţin de resursele naturale la un nivel la care statul român să câştige mai mult şi la care să se păstreze investiţiile. Că dacă le facem prea mari, s-ar putea să rămânem fără investiţii”, a completat el.

×
Subiecte în articol: petrom exxon zacaminte petrol