x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Roubini şi Soros avertizează din nou: Economia europeană se află la un pas de colaps!

Roubini şi Soros avertizează din nou: Economia europeană se află la un pas de colaps!

22 Apr 2012   •   10:54
Roubini şi Soros avertizează din nou: Economia europeană se află la un pas de colaps!

Doi economisti de renume, Nouriel Roubini si George Soros, avertizeaza din nou: economia mondiala, si mai ales cea europeana, se afla la un pas de colaps, scrie ziare.com. Daca Roubini vorbeste despre asa numitele "efecte de stagnare", Soros este convins ca o catastrofa pe batranul continent este iminenta. Concluziile lor denota scepticism si efecte de stagnare, in cel mai bun caz.

George Soros crede ca principala cauza care va duce la prabusirea finantelor europene este diferenta tot mai mare dintre economiile statelor care se imprumuta si celor care le-au finantat. Soros sustine ipoteza conform careia bancile nationale ale tarilor care au fonduri in conturi nu vor mai putea sa-si recupereze banii imprumutati statelor care se confrunta cu probleme financiare. Un exemplu in acest sens este Germania.

Acolo, banca centrala Bundesbank ia pozitii ferme impotriva extinderii nedeterminate a creditelor si trece la practici prudente, menite sa limiteze pierderile, ca efect al unei eventuale destramari a zonei euro.

La randul sau, Nouriel Roubini, "profetul crizei" , crede ca momentul de respiro luat de recesiune in zona euro este de domeniul trecutului. El spune ca dobanzile care vor fi percepute Spaniei si Italiei la imprumuturile contractate vor fi foarte mari.

Economistul prognozeaza o inevitabila expansiune a crizei de la marginea zonei euro catre centrul acesteia iar cele mai afectate state vor fi Franta si Germania.

Agravarea situatiei financiare se va produce intrucat, desi masurile de austeritate sunt de o stringenta necesitate, vor determina accelerarea contractiei economice. Asta inseamna o putere de cumparare diminuata, coborarea plafonului de productie, contracte mai putine, schimburi pe masura, comert redus.

De asemenea, cheltuielile guvernamentale in scadere, reducerea celor sociale si taxele mari nu pot avea decat un impact nefast asupra cererii si a veniturilor disponibile. Altfel spus, zona euro aplica o tactica de zgarcenie pe plan financiar, dar nu dispune de un plan de crestere.

×