x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ruşii vând 20% din Alro.

Ruşii vând 20% din Alro.

19 Mai 2011   •   14:54

Oligarhul rus Vitali Matsisky vrea sa vanda pe bursa in acest an 20,96% din actiunile pe care le detine la combinatul Alro Slatina, pachet evaluat la 575,9 milioane de lei, dupa ce anul trecut compania si-a prelungit contractele cu Hidroelectrica sI si-a dublat profitul.

Tinta o constituie finantarea proiectelor sI obtinerea de capital de lucru, potrivit unui comunicat al producatorului remis joi Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
“Intentionam ca oferta publica secundara (SPO) sa permita actionarilor Alro sa capitalizeze pe o lichiditate mai mare a actiunilor lor datorita cresterii free float-ului. Procedura va promova de asemenea imaginea si vizibilitatea Alro in mediul de afaceri si pe pietele de capital. In plus, oferta va fi o oportunitate pentru actionarii minoritari sa-si creasca participatiile, dar si pentru alte parti interesate sa se alature actionariatului', a declarat Marian Nastase, directorul financiar al Vimetco.
Anul trecut Alro a obtinut prelungirea contractelor de energie de la Hidroelectrica pana in 2018 sI trecerea la un sistem de pret bazat pe cotatiile internationale ale tonei de aluminiu tranzactionate la Londra. Alro a realizat un profit net de 120,4 milioane de lei, de 2,3 ori mai mare decat suma de 50,52 milioane de lei din 2009.

Oligarhul Matsisky detine circa 87% din Alro, printr-o participatie de 84,19% detinuta de grupul Vimetco, inregistrat in Olanda, sI alti 3,77% din Conef, o companie care importa gaze naturale in Romania. Astfel, el va avea in continuare majoritatea titlurilor in companie.

Oferta va fi intermediata de consortiul format din Unicredit Bank AG prin Unicredit CAIB Securities Romania, ING Bank si Raiffeisen Capital & Investment.

Al doilea actionar important al Alro este Fondul Proprietatea (FP), care a cumparat in ultima perioada actiuni si si-a majorat participatia la 10,03%.

Vimetco, Conef si Fondul Proprietatea detin cumulat 97,99% din actiunile Alro. Astfel, pe bursa mai sunt libere la tranzactionare doar 2,01% din titlurile producatorului de aluminiu.

Capitalizarea Alro era de 2,8 miliarde lei, aproape 700 de milioane de euro.

×