x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie „Gata cu salariul de dumping!” Salariul minim net european: peste 1.900 de lei în România

„Gata cu salariul de dumping!” Salariul minim net european: peste 1.900 de lei în România

de Dan Straut    |    21 Sep 2020   •   11:11
„Gata cu salariul de dumping!” Salariul minim net european: peste 1.900 de lei în România

Ultima propunere de calcul pentru salariul minim brut garantat în plată în țările UE, lansată recent de Comisia Europeană, conturează un nivel de 60% din salariul mediu al acestui indicator. În România, unde o eventuală creștere a acestui venit ar fi prea abruptă, inițiativa a generat o serie de controverse. Salariul minim este, pe de-o parte, prea mare pentru cei care îl plătesc în România și, de cealaltă parte, prea mic pentru cei care îl încasează, iar majorarea după formula propusă de UE l-ar aduce la 1.929 de lei.

 

Concret, în țara noastră salariul minim pe economie este, în prezent, 2.230 de lei brut (1.436 de lei net), iar cel mediu - de 5.468 de lei brut (3.372 de lei net), ceea ce înseamnă o pondere de 40,7% a câștigului minim în cel mediu. O creștere la 60% a acestei ponderi ar însemna o majorare a salariului minim până la 3.280 de lei brut, respectiv 1.929 de lei net, aducând un plus de aproape 500 de lei angajaților și - în „oglindă” - un cost suplimentar de peste 1.000 de lei angajatorilor. Dacă pe partea angajaților măsura propusă de UE este mai mult decât benefică, pe partea angajatorilor ar putea însemna sfârșitul afacerii.

Trebuie menționat, în acest context, că România are al doilea cel mai mic salariu minim din spațiul comunitar, după Bulgaria, în condițiile în care o treime din români sunt plătiți cu minimumul pe economie.

 

„Gata cu salariul de dumping!”

„Adevărul este că, pentru prea mulți oameni, nu mai este rentabil să mergi la serviciu. Practica acestor salarii de dumping - care distrug demnitatea muncii, îi penalizează pe întreprinzătorii care plătesc salarii decente și denaturează concurența corectă pe piața unică - trebuie să se oprească. Este și motivul pentru care Comisia va înainta o propunere legislativă care să vină în sprijinul statelor membre, așa încât să se pună pe picioare un cadru unic pentru salariile minime”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, într-un discurs asupra stării UE.

În România există deja pe rol o propunere legislativă care prevede majorarea treptată a salariului minim pe economie, însă - potrivit acesteia - ponderea de 60% în câștigul mediu ar fi atinsă abia în anul 2024.

 

 

Analiștii economici atrag atenția că majorarea abruptă a salariului minim ar duce la o creștere a prețurilor, iar unele companii ar putea pleca în afara UE, unde forța de muncă este mai ieftină.

 

 

România are cea mai mare pondere din UE a angajaților plătiți cu salariul minim pe economie

×