Mai multe cercetări bazate pe măsurătorile craniului uman, de la diferite populații ale lumii, au scos la iveală faptul că dimensiunea mandibulei este asociată cu dieta, notează useit.ro.
Populațiile care se bazează pe agricultură au mandibule de obicei mai mici, decât populațiile de vânători-culegători.
Rezultatele au fost observate în populațiile care se aflau aproape de tranziția către agricultură și în cele care trăiau în aceeași perioadă dar aveau o dietă diferită. În ultimul caz, experții au descoperit că mandibulele copiilor erau similare cu forma pe care o aveau înainte să învețe să mestece.
Ce mâncare schimbă forma mandibulei
Cercetătorii au găsit diferențe la nivelul formei și mărimii mandibulelor oamenilor care au trăit înainte și după industrializare. În această perioadă, oamenii au început să se bazeze din ce în ce mai mult pe mâncarea procesată. Aceasta ar fi mâncarea care ar schimba forma mandibulei.
Totodată, dinții au devenit mai mici de-a lungul timpului dar experții susțin că dimensiunea mandibulei a fost redusă. Acest lucru ar putea explica de ce mulți oameni în ziua de azi au dinții mai apropiați, strâmbi și de ce nu au mușcătură corectă.
„Chiar putem vedea cum malocluziunea e accelerată atunci când trecem la o dietă industrializată,” a spus dr. Carolyn Rando, profesoară de bioarheologie din cadrul UCL.
Trecerea la mandibule mai mici e steasociată și cu o schimbare a modului în care vorbim. Această trecere a ajutat oamenii să pronunțe mai ușor sunetele cu F și V.
De aemenea, exisă o teorie potrivit căreia mestecarea mâncărurilor tari, precum legume crude și carne, necesită o forță mai mare de mușcare. Și studiile axate pe animale au demonstrat că o mestecare mai dură duce la creșterea mandibulei.
De la aceste rezultate, experții au investigat și rolul pe care îl are mâncarea ultraprocesată în fenomenul care ar schimba forma mandibulei.
Efectele negative ale mâncării ultraprocesate asupra mandibulei
Mâncarea ultraprocesată a atras atenția experților. Dincolo de faptul că numeroase studii au demonstrat că poate avea un impact negativ asupra sănătății, este foarte moale. Unii experții avertizează că aceste tipuri de mâncare ar duce la o dezvoltare mai redusă a mandibulei în cazul copiilor.
Această asociere a atras atenția după un studiu publicat anul trecut de o echipă din Spania. Rezultatele au fost bazate pe dieta a 25 de copii cu vârste între 3 și 5 ani. Studiul susține că mâncarea ultraprocesată ar schimba forma mandibulei.
Dar această cercetare a fost de dimensiuni reduse și nici nu a studiat copiii și după ce le-au căzut dinții de lapte. Ca urmare, mai mulți experți susțin că rezultatele trebuie să fie testate din nou, pe termen lung.
Alți cercetători susțin că această tranziție este inevitabilă în contextul evoluției.
„Evident, antropologii și arheologii pot să studieze schimbările pe termen lung. Ortodonții se pot raporta doar la ce văd în cabinet,” a declarat dr. Hayley Llandro, din cadrul British Orthodontic Society, potrivit useit.ro.
„Nu există doar factori de mediu în schimbarea scheletului și dezvoltarea dinților,” a continuat Llandro. Experta susține că teoria legată de dietă are meritele ei, însă „și genele joacă un rol important. Din păcate, doar consumând mâncare care trebuie mestecată mai mult nu poate schimba tendințele genetice existente”.