x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpiri - 4-5.000 de lei in plus la tigari

Scumpiri - 4-5.000 de lei in plus la tigari

25 Mar 2005   •   00:00

Modificarile aduse Codului Fiscal insemna: 2.000 de lei in plus la benzina si motorina, peste 1.000 de lei la GPL, 4-5.000 de lei in plus la tigari si spirtoase mai scumpe cu 25%.

  • de FLORINA ZAINESCU, IOHANNA ONACA PURDEA
  • ECONOMIC-BUSINESS

  • PROBLEME. Dupa ce au pierdut din cauza vremii ploioase de anul trecut, producatorii de bere vor avea de luptat cu cresterea preturilor din cauza accizelor
    Bob cu bob se umple sacul! La acest proverb probabil ca s-a gandit Guvernul Tariceanu cand a adoptat modificarile Codului Fiscal. Cresterea accizelor si a impozitelor este estimata sa aduca la bugetul de stat circa 16.000 de miliarde de lei. UTILITATI. Cele mai importante scumpiri, din punct de vedere al influentei lor in celelalte preturi, vor avea loc la carburanti. Astfel, noile accize vor duce la majorarea pretului cu 2.000 de lei atat la motorina, cat si la benzina. Si pretul gazului petrol lichefiat se va majora cu aproximativ 1.000 de lei. Producatorii au refuzat sa anunte momentan cu cat se vor majora preturile, motivand ca inca mai calculeaza. Deocamdata, Petrom a anuntat scumpirea benzinei cu 300 de lei incepand de luni, motivul invocat fiind scumpirea petrolului pe piata internationala. Si pretul energiei electrice va creste, desi nu atat de spectaculos. Populatia va plati cu circa 300 de lei mai mult pentru un consum mediu de 100 kw. VINURI. Desi majorarea accizei la vinurile spumoase nu este semnificativa - 4,05 euro/hectolitru - , producatorii din domeniu sunt nemultumiti. Si pe buna dreptate, pentru ca ei isi facusera planul de afaceri pentru acest an, luand in calcul acciza zero, stabilita in urma negocierilor cu fostul ministru de Finante. "Guvernul spune ca tebuie sa luam masurile ce se impun ca sa ne integram. In cazul nostru au uitat acest slogan, pentru ca in UE acciza la vinurile spumoase este 0. Este un furt", si-a manifestat indignarea Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV). BERE. "Cresterea accizei este brusca si dureroasa, mai ales ca vine dupa un an 2004 in care conditiile meteorologice ne-au fost potrivnice, diminuandu-ne vanzarile. Plus ca in acest domeniu s-au facut investitii mari, care trebuie recuperate", a declarat Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor Independente producatoare de Bere din Romania. Asa incat, de la 1 aprilie ne putem astepta la o crestere a pretului bauturii gulerate. "Cum majorarea accizei este de circa 25%, iar accizele reprezinta cam 20%-30% din pretul sticlei de bere, berea se va scumpi cu 5%-6%. Dar, daca tinem cont si de majorarea accizelor la carburanti si la electricitate, majorarea pretului sticlei de bere va fi probabil de 10%-15%", apreciaza Versescu. ALCOOL. Producatorii de spirtoase nu au fost luati prin surprindere de cresterea accizei. "Era inevitabil, pentru ca trebuie sa ajungem la 550 de euro/hl de alcool pur, cat e in UE", a declarat Romulus Dascalu, presedintele patronatului Garant. Preturile vor creste la mijlocul lunii aprilie cu 25%. Astfel, o jumatate de litru de votca va costa cu 13.000 de lei mai mult.

    TIGARI
    Ca urmare a cresterii accizelor, fumatorii vor trebui sa plateasca mai mult cu circa 4.000-5.000 de lei pe un pachet de tigari. Modificarea Codului Fiscal si devansarea calendarului privind majorarea accizelor a starnit nemultumire in randul producatorilor si importatorilor de tigari.
    "Prin modul cum s-a gandit aceasta crestere suplimentara, datorata deprecierii, pentru care contribuabilul nu are nici o vina, se va schimba chiar structura pietei. Pentru ca va creste mai mult pretul la tigarile ieftine, decat la cele scumpe. Astfel, un pachet de tigari va fi mai scump cu 4.000-5.000 lei", a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs la JTI Romania.
    Producatorii romani sunt si ei nemultumiti de aceste majorari si de devansarea calendarului, spunand ca aceste masuri le vor aduce pierderi si vor fi nevoiti sa inchida o serie de capacitati de productie si sa concedieze o mare parte din angajati.

    MASINILE SE SCUMPESC CU 80-250 DE EURO
    "Versiunea Logan Ambiance, care, in prezent, se comercializeaza la pretul de 5.800 de euro, o data cu introducerea accizei va costa 5.858 de euro, cu toate taxele incluse", a declarat Jean Michel Sicre, director comercial Dacia. Versiunea Logan Ambition, care se vinde acum cu 8.200 de euro, va costa 8.282 de euro, dupa introducerea accizei. (Daniela Ivan)

    ×
    Subiecte în articol: economic