x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Se vor ieftini colonialele

Se vor ieftini colonialele

20 Dec 2004   •   00:00

Oferta excedentara a majoritatii marfurilor coloniale - cum sunt zaharul, cafeaua sau cacaoa - va avea drept efect, anul viitor, reducerea preturilor acestora.

Un raport realizat de Economic Intelligence Unit (EIU), preluat de Reuters, releva ca estimarile indica o scadere a indicelui preturilor la produse alimentare, seminte si bauturi (FFB) cu pana la 6% in 2005. Pentru anul 2004, institutul anticipase o crestere a FFB de 9%. "Perspectivele pesimiste pentru anul 2005 reflecta revizuirea prognozelor privind recolta majoritatii produselor agroalimentare", a afirmat Kona Haque, analist la EIU.

EXCEDENT. Indicele FFB reflecta evolutia preturilor la 15 marfuri diferite. Sectorul bauturilor, care include cafeaua, cacaoa si ceaiul, are o pondere de 19,8% in alcatuirea indicelui, cerealele de 45,8%, oleaginoasele de 29,6%, iar zaharul o contributie de 4,9%. Raportul EIU arata ca cea mai mare importanta o va avea sectorul oleaginoaselor, pentru care oferta este excedentara, iar aceeasi tendinta ar putea aparea si la ceai, cafea si cacao. Pe piata cerealelor se va inregistra o stabilizare a preturilor, ca urmare a unor productii peste asteptari.

EXCEPTIA. Singurul produs al carui pret va creste simtitor, cu peste 20%, este cel al zaharului, pe fondul unor recolte slabe in India.

×
Subiecte în articol: economic