x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi modificări la Sistemul de Garanţie-Returnare, în privința sticlelor reciclabile. Termenul se prelungește cu încă 6 luni

Noi modificări la Sistemul de Garanţie-Returnare, în privința sticlelor reciclabile. Termenul se prelungește cu încă 6 luni

de Redacția Jurnalul    |    04 Iun 2024   •   12:45
Noi modificări la Sistemul de Garanţie-Returnare, în privința sticlelor reciclabile. Termenul se prelungește cu încă 6 luni
Sursa foto: Hepta

Guvernul a prelungit cu 6 luni termenul-limită pentru vânzarea produselor ambalate în sticle sau alte ambalajele vizate de SGR, dar care nu au marcajul SGR.

Guvernul a dat vineri undă verde prelungirii, astfel că sticlele reciclabile şi celelalte ambalaje fără marcaj mai pot fi vândute până la 31 decembrie 2024, conform HG nr. 580/2024, care modifică HG nr. 1074/2021. 

Abia de la 1 ianuarie 2025, aceste sticle sau doze nu mai pot fi vândute deloc în România.

HG nr. 1074/2021 a stabilit că este interzisă introducerea pe piaţa din România a produselor ambalate în ambalajele vizate de SGR, dacă acestea nu sunt inscripţionate cu marcajul prevăzut de lege, cu excepţia produselor care se află în stocul producătorilor, distribuitorilor sau comercianţilor la data de 30 noiembrie 2023. 

Iniţial, s-a prevăzut că aceste stocuri pot fi introduse pe piaţă, respectiv comercializate, cel târziu până pe 30 iunie 2024, dată după care introducerea acestora pe piaţa naţională, respectiv comercializarea lor este interzisă.

„Având în vedere multiplele solicitări de anulare/modificare a dispozițiilor art. 10 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1074/2021 (...) venite din partea operatorilor economici, se impune introducerea unui termen rezonabil de introducere pe piată și comercializare a produselor în ambalaje fără marcaj SGR, adaptat la realitățile economice și la dinamica relațiilor de afaceri din societate. 

Luând în considerare complexitatea sistemului și dificultățile operatorilor economici de a se adapta la realitățile economice și dinamica relațiilor de afaceri din societate, semnalate MMAP, a devenit mai mult decât necesar modificarea termenului impus prin Hotărârea Guvernului nr. 1075/2023, pentru a nu pericilita nu doar unele întreprinderi, ci pentru a nu duce la destabiliza economiei naţionale întregi", transmitea Ministerul Mediului în nota de fundamentare ce însoțea inițiativa de prelungire a termenului-limită de punere pe piață a produselor care nu au marcajul SGR până la final de an.

Guvernul a dat vineri undă verde prelungirii, astfel că sticlele reciclabile şi celelalte ambalaje fără marcaj mai pot fi vândute până la 31 decembrie 2024, conform HG nr. 580/2024, care modifică HG nr. 1074/2021. 

Abia de la 1 ianuarie 2025, aceste sticle sau doze nu mai pot fi vândute deloc în România.

SGR vizează ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, băuturi alcoolice, băuturi fermentate, sucuri, ape minerale, potrivit avocatnet.ro.

Peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de către consumatori, ceea ce înseamnă 10 milioane de euro returnați în urma opririi inițiale a garanției. Iar pentru un miliard de ambalaje au fost puse pe piață de către producători în ultimele luni.

×