x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Solidaritate cu forţa

Solidaritate cu forţa

02 Iun 2010   •   00:00

Guvernul va impune un plafon maximal pentru angajaţii din companiile de stat. Cel mai probabil suma va fi stabilită la 5.000 de lei. 70% din ce va depăşi această sumă vor fi viraţi într-un fond de solidaritate

Guvernul şi-a dat seama că salariile nu pot fi reduse cu 25% la companiile de stat şi, ca atare, va impune un plafon maximal pentru angajaţii care câştigă peste o anumită sumă.
Cel mai probabil suma va fi stabilită la 5.000 de lei, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Din câş­ti­gurile care depăşesc cei 5.000 de lei, o cotă de 70% va fi virată la un fond de solidaritate.

Problema este că virarea sumelor are un caracter "be­nevol", dar va re­pre­zenta o decizie a conducerii  prin consiliile de administraţie şi adunările generale ale acţionarilor. Pe de altă parte, acest fond de solida­ritate este unul fantomă, nu există, şi nu se ştie cine îl va controla.

"Adu­nă­rile generale ale acţionarilor şi consiliile de administraţie vor fi mandatate să ceară managerilor din aceste companii şi regii să vireze unele sume către fondul de solidaritate. (...)"

În plus, reducerile pun o proble­mă Executivului, deoarece angajaţii la stat clasaţi ca bugetari vor suporta reduceri salariale chiar dacă au salarii sub 1.000 de lei, pe când cei din companiile şi regiile de stat cu salarii până la 5.000 de lei vor scăpa cu portofelul neperforat.

×
Subiecte în articol: economic