x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Soluția pentru românii cu rate la bănci. Horia Constantinescu: "Ar trebui recalculate de îndată"

Soluția pentru românii cu rate la bănci. Horia Constantinescu: "Ar trebui recalculate de îndată"

de Redacția Jurnalul    |    17 Mai 2023   •   13:30
Soluția pentru românii cu rate la bănci. Horia Constantinescu: "Ar trebui recalculate de îndată"

ANPC a amendat 11 bănci din România pentru practici comerciale înșelătoare față de clienți persoane fizice.

În primii ani, rata era compusă din 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, clienții plăteau mai ales dobânda. 

Amenzile aplicate de ANPC se ridică în total la circa 110.000 de euro pentru unitățile bancare verificate. Totodată, instituția a propus alcătuirea unor noi grafie de rambursare a creditelor, atât pentru împrumuturile aflate în desfășurare, cât și pentru cele contractate în viitor, astfel ca principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

"Cu siguranţă băncile sancţionate vor trebui să recalculeze ratele. Fiecare dintre consumatori poate trimite sesizări legate de aceste aspecte autorităţii noastre. Noi vom continua investigaţiile şi în raport cu alte instituţii bancare. Nu ştiu să vă spun în cât timp vor calcula, odată ce ele devin măsuri obligatorii.

Ar trebui recalculate de îndată, dar pot face obicetul contestaţiei în instanţă şi abia atunci o să ne lămurim exact cum stau lucrurile", a explicat Horia Constantinescu, directorul ANPC, la antena3CNN. 

11 bănci amendate de ANPC

×