x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul aduce la bursă Hidroelectrica în a doua jumătate a anului - ministru

Statul aduce la bursă Hidroelectrica în a doua jumătate a anului - ministru

30 Iul 2021   •   22:25
Statul aduce la bursă Hidroelectrica în a doua jumătate a anului - ministru

România va oferi la bursă un pachet minoritar de acțiuni la Hidroelectrica în a doua jumătate a anului 2022, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu pentru Reuters, în încercarea de a revigora piața de capital și de a finanța noi proiecte eoliene și solare.

Guvernul premierului Florin Cîțu încearcă să revoce legea care a oprit vânzările de active de stat.

"Ne propunem ... să finalizăm procedurile de listare în a doua jumătate a anului viitor. Poate fi trimestrul 3, poate fi trimestrul 4. Dar în 2022", a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu pentru Reuters, într-un interviu.

"Procedurile de listare sunt suspendate de o lege populistă adoptată de vechiul parlament ... reluarea acestora va dura ceva timp".

Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în 2017, după cinci ani, furnizează aproape 30% din necesarul de energie electrică al României cu aproximativ 200 de hidrocentrale construite în timpul comunismului.

Popescu a declarat că guvernul planifică să ofere 15% din acțiunile Hidroelectrica, dar că oferta ar putea fi majorată dacă Fondul Proprietatea, care deține 20% din companie, se alătură listării.

Fondul Proprietatea, de 2,7 miliarde de dolari, care și-a evaluat pachetul de acțiuni la aproximativ 5,5 miliarde de lei (1,33 miliarde de dolari), a declarat că ar putea contribui la IPO.

"Cred că 15% este foarte atractiv pentru piață", a spus Popescu.

O listare dublă, care include bursa de la București și o altă instituție bursieră ar putea fi, de asemenea, luată în calcul, a adăugat Popescu.

"În funcție de scenarii ... vom sta la masă și vom lua cea mai bună decizie."

Hidroelectrica planifică un proiect pilot pentru un parc eolian offshore la Marea Neagră de 300 MW, ca parte a unei acțiuni de diversificare a surselor de energie pentru capacitatea instalată actuală de 6,4 GW, alături de un număr de parcuri fotovoltaice ridicate în apropierea centralelor hidroelectrice.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: hidroelectrica