x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul chinez a cumpărat 11% la o filială a KazMunaiGaz

Statul chinez a cumpărat 11% la o filială a KazMunaiGaz

30 Sep 2009   •   00:00

Fondul de investiţii China Investment, controlat de stat, a cumpărat 11% din acţiunile producătorului kazah de ţiţei KazMunaiGas Exploration and Production (KMG EP), una dintre filialel grupului kazh ccare deţine Rompetrol. Tranzacţia s-a efectuat pentru aproximativ 940 milioane de dolari, transmite Bloomberg.



Operaţiunea derulată de China Investment, un fond cu o valoare de peste 297 miliarde de dolari, a fost iniţiată pe 14 iulie şi reprezintă un semn că statul chinez încearcă să-şi asigure accesul la resurse. KazMunaiGaz este proprietarul Rompetrol.

Banca pentru Dezvoltare a Asiei estimează că economia chineză va creşte cu 8,2% în acest an, nivel superior celui anticipat anterior, în martie, de 7%.

China Investment a cheltuit, de la începutul lunii, 2,75 de miliarde de dolari pentru a achiziţiona acţiuni şi obligaţiuni la PT Bumi Resources, grup minier din Indonezia, şi Noble Group, din Hong Kong. Mai multe companii şi fonduri suverane chineze au profitat de criză şi au achiziţionat mai multe companii energetice sau pachete de acţiuni în întreaga lume. China a aniversat azi 60 de ani de la înfiinţarea Republicii Populare.

×
Subiecte în articol: economic China acţiuni gaz