x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

22 Noi 2008   •   00:00

10,2 MILIARDE DE EURO: Suma pentru care gigantul rus Lukoil va cumpăra 28% din compania petrolieră Repsol de la două companii locale lovite de criză. Lukoil a oferit 28 euro/acţiune, deşi ieri compania se tranzacţiona pe bursă la 15 euro.



INVESTIŢII STOPATE
Unicul producător de păpuşi din ţară a renunţat la investiţii din cauza condiţiilor de creditare. Arădeanca, din Arad, a renunţat deocamdată la planul de investiţii preconizat pentru anul viitor, din cauza condiţiilor de creditare existente în sistemul bancar românesc. "Am vrut să modernizăm o hală de producţie, dar investiţiile erau făcute dintr-un împrumut bancar, dar din cauza condiţiilor de creditare existente am renunţat să mai facem investiţia", a declarat Dana Neacşiu, directorul fabricii. Valoarea investiţiilor era de un milion de euro şi prevedea cumpărarea a două maşini performante, deoarece cele de acum sunt din anul 1960.

FORD, RETROGRADAT
Agenţia de rating Standard & Poor’s  (S & P) a coborât ratingul producătorului auto american Ford de la "B-" la "CCC+", poziţie situată cu şapte trepte sub pragul investiţiilor recomandate. Modificarea reflectă "creşterea cheltuielilor la operaţiunile Ford de producţie a autovehiculelor, ca urmare a prăbuşirii  vânzărilor". Congresul SUA a decis să amâne luarea unei decizii în privinţa sprijinului de 25 de miliarde de dolari pe care îl solicită marile companii auto GM, Ford şi Chrysler, până la 8 decembrie. Totodată, senatorii au cerut celor trei companii să prezinte planuri de restructurare, astfel încât să devină profitabile.

ŞOMAJ TEHNIC
Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Rompetrol, va trimite în şomaj tehnic 129 din cei 531 de angajaţi pe perioada decembrie 2008-ianuarie 2009, timp în care îşi va reduce producţia de polimeri cu 55% ca urmare a crizei economice. Măsura vine ca urmare a condiţiilor internaţionale, preţurile de referinţă pentru produsele petrochimice scăzând cu 41% pentru polipropilenă, cu 40% pentru polietilenă de înaltă densitate şi cu 26% pentru cea de joasă densitate. Compania a anunţat adoptarea unui program de monitorizare şi reducere a costurilor. (Daniel Ionaşcu)

×
Subiecte în articol: economic