x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

17 Noi 2008   •   00:00

17 noiembrie 2008



110 BĂNCI AU CERUT BANI
Cel puţin 110 bănci au solicitat mai mult de 173 miliarde de dolari de la trezoreria americană. Banii ar veni din cei 250 mi­liarde de dolari de la Trezorerie, din cei 700 de miliarde de dolari. Analiştii de la Keefe, Bru­yette & Woods au estimat că 62 de bănci au primit aprobarea deplină sau prelimina­ră, pentru 173 de mi­liarde de dolari, iar al­te 48 de bănci au aplicat pentru 6,5 mili­ar­de de dolari. Alte bănci au făcut cerere, însă nu s-au ho­tă­rât dacă să accepte orice fonduri. Situaţia nu include şi solicitările venite din partea asiguratorilor ce sunt în faza de apro­bări ale unor regulamente ce le-ar face eligibile pentru fonduri. (Daniela Ivan)

VÂNZĂRI ÎN PICAJ
Vânzările cu amănuntul în SUA au scă­zut cu 2,8% în luna octombrie, conform statisticilor. Indicatorul a scăzut pentru a patra lună consecutiv şi a înre­gistrat cel mai drastic recul din 1992, a anunţat De­partamentul de Comerţ al SUA. Scăderea a depăşit aşteptările eco­no­miştilor, un nivel atât de mare nu a mai fost înregistrat de la recesiunea din anii ’80, a de­clarat Patrick Newport, eco­no­mist la IHS. Însă, după atâtea veşti rele, criza le va aduce americanilor şi reduceri de preţuri în perioada sărbătorilor de iar­nă. Cei mai mulţi dintre retaileri au anunţat că vor face discounturi între 15% şi 70%, după ce vân­zările le-au scăzut drastic. (D. Ivan)

SCAD CHIRIILE LA BIROURI
Chiriile pentru spaţiile de birouri au scăzut semnificativ în Arad, Constanţa şi Bacău. Analiştii aşteaptă o evoluţie similară şi-n Bucureşti. În Arad, chiria pentru birourile din clasa A a scăzut faţă de luna ianuarie cu peste cinci euro pe metru pătrat, la circa 15 euro/mp, iar la birourile din clasa B pragul minim a ajuns de la şapte la cinci euro/mp. În Bacău, chiriile pentru birouri s-au redus cu 10% în centrul ora­şu­lui şi cu până la 15% în rest. "În Bucureşti, preţurile au în­registrat o scă­de­re foarte uşoară deocamdată, dar este foarte probabil ca feno­me­nul să se ac­cen­tueze", a declarat Mihaela Alexandroiu, proprietarul RE/MAX.

×
Subiecte în articol: economic