x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

27 Noi 2008   •   00:00

27 noiembrie 2008



CENTURA BUCUREŞTI
Ministerul Transporturilor a semnat contractele pentru extinderea la patru benzi a trei sectoare ale centurii mu­ni­ci­piului Bucureşti, lucrări în valoare de 245 mili­oane de lei, fără TVA. Constructorii celor trei tronsoane, fiecare cu o lungime de zece kilometri, sunt con­sor­ţiile Delta ACM 93, Tehnologica Ra­dion, SIRD, Pro Cons XXI, Euroconstruct Trading, Romstrade, Consitrans, respectiv Straco Grup, SCT Bucureşti, Genesis In­ter­national, OJSC Mostobud,OJSC Altcom, Arcadis Eu­rometudes. Costurile pentru extinderea celor trei tronsoane sunt de 75,3 milioane lei, 96,5 milioane lei, res­pectiv 73,1 milioane lei, toate fără TVA.

CONVOCARE DE CRIZĂ
Conducerea gigantului Arcelor Mittal a convocat sindicatele pentru o reuniune de urgenţă care va avea loc azi, la sediul luxemburghez al grupului, au declarat, surse sindicale. "În mo­men­tul în care o astfel de reuniune extraordinară este convocată atât de rapid, nu trebuie să ne aşteptăm la veşti bune", afirmă Edouard Martin, delegat al Fede­raţiei muncitorilor din mine şi meta­lur­gie CFDT. Pe ordinea de zi a reuniunii fi­gurează două puncte: importurile de oţel în Europa şi planul de economii anunţat de Arcelor Mittal. Sin­dicatele se tem de noi măsuri de reducere a costurilor, după ce Mittal a anunţat concedierea a 2.500 de oameni în SUA.

PROGNOZĂ

Prognozele specialiştilor din domeniul economiei sunt sumbre pentru anul viitor, aceştia estimând o scădere a economiei în zona euro. "BCE este la curent cu o serie de prognoze care indică o contractare a economiei zonei euro în 2009, dar aşteaptă estimarea oficială a Eurosystem", a spus Jean-Claude Trichet (foto) preşedintele BCE. Proiecţia Eurosystem privind creşterea economică din 2009 va fi prezentată la 4 decembrie, dată la care va fi publicată şi estimarea referitoare la inflaţie. Previziunile OCED indică o scădere cu 0,6% a economiei din zona euro în 2009, în timp ce FMI estimează o scădere a PIB cu 0,5%.

×
Subiecte în articol: economic