x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

22 Dec 2008   •   00:00

22 decembrie 2008



LICHIDITATEA COSTĂ
Banca Comercială Română (BCR) va majora din 26 decembrie comisioanele la operaţiunile cu numerar şi concomitent le va reduce pe cele pentru ope­ra­ţiuni fără numerar. Vor creşte comisioanele la retragerile de pe card, la plă­ţile la ghişeele băncii, depunerile de bani în contul altor clienţi. Se vor reduce la zero comisioanele pentru 12 operaţiuni şi servicii, cum ar fi transmiteri prin fax de mesaje privind activitatea bancară. Potrivit lui Sorin Mititelu, director executiv al Direcţie Dezvoltare Afaceri şi Produse Retail în cadrul BCR, măsurile sunt destinate să încurajeze orientarea pentru operaţiunile de Internet Banking.

MĂSURI FISCALE
FMI a cerut guvernelor mondiale un pachet de măsuri fiscale, în valoare de 120.000 de miliarde de dolari, pentru a depăşi poblemele cauzate de prăbuşirea cererii, ca urmare a crizei creditelor. Absenţa de măsuri fiscale de contracarare a încetinirii creşterii economiei mondiale de guvernele lumii ar putea agrava situaţia în 2009, a spus Dominique Strauss-Kahn, directorul
Fondului Monetar Internaţional (FMI). Totodată, FMI ar putea fi nevoit să reducă prognoza din ianuarie privind creşterea economică, întrucât 2009 va fi "un an cu adevărat rău", a precizat Khan pentru postul britanic de radio BBC.

RAIUL SPECULATORILOR

Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a cerut Parchetului şi Serviciului naţio­nal de securitate o anchetă privind de­pre­­cie­rea grivnei, moneda naţională. Timo­şenko îl acuză pe preşedintele ţării, Viktor Iuscenko că este responsabil de deva­lorizarea grivnei, pentru a se îmbo­gă­ţi şi a slăbi guvernul. Grivna a scăzut cu 50% faţă de dolarul american din luna iunie. FMI a acordat luna trecută un ajutor de 16,4 miliarde de dolari, iar condi­ţii­le acor­dării creditului specifică faptul că trebuie să existe o rată de schimb flexibi­lă şi in­ter­zice ca rezervele băncii centrale ucrai­nene să îi scadă rezervele sub nivelul de 32,8 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: economic